Преди не чак толкова много време документ толкова радикален като черновата на коалиционната програма в Италия, който се появи във вторник, би пратил пазарите към дъното. Той разкрива, че Движение 5 Звезди и Лигата все още обсъждат предложението от миналата седмица, което включва искане към Европейската централна банка за отписване на 250 милиарда евро от италианския дълг, данъчни облекчения и силен ръст на социалните плащания, които биха пратили правителствения дефицит до 6% от брутния вътрешен продукт, припомня The Wall Street Journal.

Освен това популистите искат да предоговорят вноските, които страната прави в Европейския съюз, както и промяна в правилата, която да позволява напускане на еврозоната.

И все пак пазарите почти не отчетоха новината. Да, лихвите по десетгодишните облигации на Италия и спредът със сравним германски дълг се промениха с най-много за ден от 2016 година, но и двете останаха под нивата от началото на тази година.

Трейдърите явно посрещнаха предложенията с недоверие, а не с притеснение. Искането за отписване на дълг на стойност 250 милиарда долара е толкова нелепо - то би било абсолютно незаконно и ще постави ЕЦБ в нарушение на германската конституция - че самото му включване само подчертава колко наивни и неопитни за новите политически лидери на Италия. "Това е шега", казва един италиански инвеститор, цитиран от изданието.

Пазарите останаха спокойни, главно защото се съмняват, че голяма част от предложенията ще останат в програмата за управление на правителството. А и сега и двете партии заявиха, че няма да поставят под въпрос членството на Италия в еврозоната.

Политиците в Италия обещаха базов доход. Защо това няма да се случи?

Политиците в Италия обещаха базов доход. Защо това няма да се случи?

След изборите е време за равносметка

Във всеки случай няма никаква гаранция, че двете партии наистина ще успеят да сформират правителство, ако съдим по това колко е трудно да се споразумеят с изготвянето на програмата - или дори да успеят да излъчат премиер. Президентът Серхио Матерела успокои още повече пазарите, като подчерта, че ще използва цялата си власт, за да гарантира, че Италия ще спазва международните си задължения.Докато новото италианско правителство запази достъпа до пазарите - което няма да е трудно, при положение, че Рим отчита излишък преди лихвените плащания, както и продължаващото изкупуване на облигации от страна на ЕЦБ - рискът от срив е по-малък.

Криза в Италия е най-вероятно да се появи заради новите фискални политики на прваителството. Ако Рим отрече реформата на трудовия пазар и пенсиите, това със сигурност ще стресне пазарите, повдигайки основателни въпроси за бъдещия растеж и устойчивостта на дълга в дългосрочен план.

Същият ефект ще има и бюджет, който включва обещанията на двете партии - гаратиран минимален доход и 15% плосък данък.