Традиционното поскъпване на горивата в началото на лятото тази година не се случи. Даже напротив - от началото на активния сезон дори се забелязва лек спад от няколко стотинки. Защо това е така?

Според Андрей Делчев, председател на Българската петролна и газова асоциация (БПГА) посочи пред БНТ, че причината в това е в международните пазари, където петролът се движи на цени далеч под 50 долара за барел. Той формира около 40% от цената на горивата по бензиностанциите.

"Безспорно движението на суровия петрол влияе, отразява се и на вътрешния пазар. Сезонното колебание го няма. Допреди 2-3 години обикновено дойдеше ли активният летен сезон в Европа или Северна Америка цените мръдваха нагоре заради повишеното търсене. От 2-3 години, когато започна излишъкът на предлагане на суров петрол на световния пазар, респективно цените паднаха значително, и цените на суровия петрол, и цените на дребно, навсякъде, включително и в България. Тенденцията се обърна, сринаха се цените на суровия петрол, значително се коригираха цените на вътрешния пазар", каза той, посочвайки, че дизелът и бензинът са загубили около 2-3% от цената си.

И допълни: "От една страна, тенденцията към увеличено предлагане на пазара е налице. От друга страна, пазарът в момента е в равновесно положение, балансиран, резервите на всички основни потребители са на практика пълни. ОПЕК със сигурност, но включително и шистовите производители имат притеснение от по-високо предлагане, защото е ясно, че при шистовите производители, имам предвид САЩ, високото предлагане и падането на цените означава невъзможност за повечето от тях да работят".