Цената на златото в сряда сутрин ссъвсем слабо се понижава след значително повишение във вторник, подкрепено от слабите макроикономически данни от САЩ.

Според данните от днешната търговия, към 9:35 часа българско време, цената на августовските фючърси за злато на нюйоркската борса Comex се намали с $0,60, или с 0,04%, до $1980,2 за тройунция.

На спот пазара скъпоценният метал се продава по 1974,60 долара за тройунция, информира Тrading Еconomics.

Цената на септемврийските фючърси за среброто в същото време спадна до 24,97 долара за унция.

Златото поскъпна с 1,25% във вторник. Положителната динамика беше улеснена от слабите макроикономически данни от САЩ. Продажбите на дребно в страната се повишиха на месечна база през юни по-малко от очакваното, докато индустриалното производство неочаквано се понижи.

По този начин статистиката засили очакванията, че Федералната резервна система на САЩ след юлското увеличение на ставката ще ограничи цикъла на увеличения. Благородният метал е чувствителен към сигнали от паричната политика на Фед, тъй като тя влияе върху курса на долара и от там върху търсенето на златото.

В същото време индексът на долара (обменният курс спрямо кошница от валути на шест страни - основни търговски партньори на САЩ) в сряда сутринта се повиши с 0,11%, до 100,5 пункта. Поскъпването на долара прави златото по-малко достъпно, когато се купува от притежатели на други валута.