Курсът на долара расте в началото на валутната търговия в понеделник, доколкото инвеститорите намалиха своите очаквания за понижаването на основната лихва от Федералния резерв на САЩ в края на месеца.

В същото време златото поскъпва поради нарастващо търсене на надеждни активи на фона на засилващото напрежение в Близкия изток след задържането от Иран на британския танкер Stena Impero в петък.

Общата валута днес сутринта се понижава спрямо американската до 1,1216 долара за едно евро от нивото при закриване на предходната сесия -1,122 долара за евро.

Курсът на долара към японската валута се покачва до 107,98 йени за долар в сравнение с 107,7 йени за долар в петък.

Фунтът стерлинг се понижава спрямо долара до $1,2498 за паунд при ниво $1,2502 в предходната валутната сесия. По отношение на общата валута британската е стабилна и се търгува по 1,1143 евро за паунд както и в петък.

Индексът на долара, следящ динамиката на американските пари към кошница от 6 световни валути се покачва до 97,2 пункта.

Ключовият фактор, определящ динамиката на долара, остава очакванията за решението на ФЕД за базовия лихвен процент в края на юли. Курсът на американската валута се колебае след прогнозите с колко регулаторът ще намали лихвения процент - с 25 или с 50 базисни пункта. Според CME Group от понеделник само 22.5% от анализаторите прогнозират намаление на курса с 50 базисни пункта, а останалите очакват намаление от 25 пункта.

Освен това инвеститорите очакват заседанието на ЕЦБ тази седмица и на Банката на Япония през следващата. "Моментът на истината не е далеч, защото скоро световните централни банки ще трябва да разкрият намеренията си за паричната си политика", казват анализатори от JPMorgan Chase & Co., цитирани от Ройтерс.

В понеделник сутринта златото поскъпва заради увеличеното търсене на безопасни активи, какъвто е благородният метал. Днес сутринта цената на августовските фючърси за златото на нюйоркската борса Comex се покачва с 2,4 долара - до 1429,15 долара за тройунция.

Цената на септемврийските фючърси за среброто се покачва 1,43% - до 16,422 долара за унция.