Златото и среброто са два благородни метала, които се радват на изключително лошо представяне от началото на годината. За посочения период - златото е поевтиняло с 6.9%, а среброто - с цели 17.5% (или над два пъти повече, в сравнение с жълтия метал).

И докато повечето от индивидуалните инвеститори купуват злато и сребро, въпросът, който може би първо трябва да си зададат преди да мислят за потенциалните печалби е - с колко могат да поевтинеят двата метала при възможно най-лошия сценарий за тях?

Всъщност, този начин на мислене - първо за потенциалната загуба, преди за потенциалната печалба, е критичен за успеха на финансовите пазари.

Защото, когато се фокусират изцяло върху очакваните печалби, инвеститорите губят представа за реалните заплахи за капитала им и често са склонни да ползват твърде голям по размер и не особено подходящ, за рисковия им профил, ливъридж.

Преди да си купите злато, или сребро за определена сума, задайте си въпроса - "Можете ли да си позволите загуба от 20%?". Защото, особено при среброто, което е доста волатилно, виждаме, че понижение с подобна амплитуда, е напълно възможно - при това само за девет месеца.

Да, обратното също е вярно - волатилността на инструмента, може да доведе и до 20% повишение в рамките на 9 месеца... Но първостепенна задача на инвеститорите е да защитават капитала си, преди да мислят за печалби.

Трудно ли се манипулира цената на среброто?

Най-голямата заплаха пред среброто е - способността му да се манипулира от големите играчи. Ако трябва да съм честен, според мен среброто е може би най-манипулирания метал на пазара. 

Търговията със сребро е относително малка. На ден на стоковите пазари се търгуват около 112 000 фючърсни контракта. И макар това да е с цели 48% повече, в сравнение с дневния обем на суровината през първия месец на миналата година, обемът е далеч по-малък от търгуваните контракти на златото например.

За сравнение дневно при златото се търгуват 491 000 контракта, или отново с 45% повече на годишна база. Само ще припомним, че златото е точно 80 пъти по-скъпо от цената на среброто.

И докато, налице се сериозни съмнения за манипулиране на цената на златото, от страна на големите играчи (където търгуваните обеми са близо 320 пъти по-големи в доларово изражение, в сравнение със среброто), представете си, колко по-лесно би било да се манипулира цената на среброто.

Сега и още нещо. Според данни на брокерите, около 90% от индивидуалните трейдъри купуват сребро, при това често на маржин, достигащ 100 пъти.

И сега на въпроса - с колко може да поевтинее златото и среброто от тук нататък?

Отговорът на този въпрос не може да бъде - "няма как да поевтинее повече, от това в момента".

Инвеститорите имат склонността да се самозалъгват. Особено, когато са психологически обвързани и обременени от един актив. Какво означава това? Ще дам един пример.

Среброто поевтиня сериозно от началото на годината. То се търгуваше при нива от 17.20 долара в края на миналата година. Последваха нива от 16 долара, 15 долара, за да стигнем до нива от 14 долара в момента. И най-вероятно при всяка следващата психологическа граница, е имало инвеститори, които са си казвали - "не може да поевтинее повече".

Тези, които са купили известно количество в началото на годината, с надеждата, че цената на благородния метал ще се повишава и визирайки най-високите стойности на метала от над 50 долара преди няколко години, са реализирали сериозни загуби. Възможно е същите инвеститори да са купували допълнително сребро, по пътя на метала надолу и спада му с три долара.

Изхождайки от сериозните си загуби и силното поевтиняване на среброто, се създава едно "измамно усещане", че цената на метала няма как да се понижава повече.

Спомнете си обаче, че всеки път, когато сте си казвали това, среброто е пропадало надолу. А защо и в момента случая да не е именно такъв?

Още повече се завишава опасността от моментно пропадане при метала, ако вярвате в "теорията на борсова манипулация" на метала, заради причините описани по-горе. При среброто е налице дъно от 13.60 долара от декември на 2016-та година. А близостта на метала до това дъно, го прави много примамлива цел за тест, а защо не и за пробив на това ниво.

Инвеститорите, които са купували сребро на по-високи нива, или го купуват в момента, най-вероятно са си поставили, като стоп за ограничаване на загубата именно дъното от 13.60 долара.

Поставянето на стоп и особено позиционирането на големи обеми стопове на едно място, е нещо, като да играете покер с открити карти. А играчите срещу вас са големи институционални инвеститори с много опит и възможности при търговията на сребро. И те са напълно наясно, че ако смъкнат цената до 13.50, ще могат да си купят много голямо количество сребро, от дребни инвеститори, които са си сложили стоповете там. Или средствата ще преминат от ръцете на дребните, в ръцете на големите играчи. И ако не сте от последните, определено едва ли искате и да сте от първите.

За тези, които си мислят, че среброто няма как да се понижи под 13.50 долара, само ще припомним, че среброто е било при нива от 8.4 долара за унция в разгара на финансовата криза. Разбира се ситуацията в момента е далеч от дългова и финансова криза, така че директното съпоставяне не е особено подходящо.

И все пак, имайте едно наум за възможна рязка и бърза обезценка на среброто, както се е случвало това в исторически план. Един такъв "шип" може да е достатъчен да изкара всички малки играчи от пазара!

До колко може да поевтинее златото?

Перспективите пред златото са дори още по-лоши. Проблемът е, че златото е рекордно скъпо спрямо среброто. Съотношението цена злато към цена на сребро е при 84.5.

Инвecтитopитe e дoбpe дa имaт пpeдвид, чe вceĸи път, ĸoгaтo тoвa cъoтнoшeниe e cтигaлo или пpeминaвaлo пcиxoлoгичecĸaтa гpaницa oт 80, e cлeдвaлo cepиoзнo пoнижeниe пoд тази граница впocлeдcтвиe.

Казано по друг начин, ако съотношението започне да се понижава, а цената на среброто продължи да пада, напълно е възможно да видим изпреварващ спад в цената на златото. И обратното - при ръст на двата метала, най-вероятно ще видим ускорено представяне на среброто.

От техническа гледна точка, златото може да спре първо - при ниво от 1 160 долара, дъното от тази година, както и при ниво от 1 120 долара в последствие - най-ниската точка от януари на 2017-та година.

Ако и последното ниво не спре поевтиняването на благородния метал обаче, е напълно възможно да станем свидетели на тест на най-ниското ниво от 1 050 долара, дългогодишно дъно от ноември на 2015-та година (в сила от 2010-та година насам).

* Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на валута.