Цената на златото намалява и в четвъртък сутринта на фона на засилващия се долар след публикуването на бежовата книга на Федералния резерв на САЩ, показват.

Данните от сутрешната търговия към 9,30 часа българско време сочат поевтиняване на августовските фючърси на златото на борсата Comex в Ню Йорк с 0,48% или с 9,45 долара до 1 898, 49 долара за тройунция, информира Тrading Еconomics.

Цената на сребърните фючърси за юли падна с 0,05% до $ 28,188 за унция.

Инвеститорите оценяват обобщените коментарите на Федералния резерв на САЩ относно икономическата ситуация в страната, които бяха публикувани в сряда вечерта в Бежовата книга. Икономическата активност в САЩ през април-май нараства с умерени темпове, но по-бързо, отколкото през предходния отчетен период. В резултат доларовият индекс (обменният курс на долара спрямо кошница от валути на шест държави - основните търговски партньори на САЩ) нараства с 0,1%, до 90 пункта. По-скъпият долар прави златото по-малко достъпно за инвеститорите с други валути.

Търговците очакват в петък и данните на Министерството на труда за заетостта в САЩ. Прогнозира се, че равнището на безработица в страната ще намалее през май до 5,9% от 6,1% през април и броят на заетите в неземеделските сектори на икономиката ще се увеличи с 664 хил. души, при априлски ръст от 266 хиляди.

"С акцента на Фед върху заетостта, докладът за безработицата в петък ще бъде ключов и инвеститорите в злато може да са в режим на изчакване, докато не получат повече яснота", каза за Bloomberg пазарният стратег на IG Asia Pte Йеап Джун Рон.