Златото продължава да поевтинява в сряда, като днес сутринта към 9,30 ч. българско време се търгува с 1,6 долара по-малко от вчера - за $1776,88 за тройунция

Цената на скъпоценния метал затвори сесията със значителен спад във вторник, след като министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън предположи, че Фед може да повиши лихвените проценти, за да предпази икономиката от прегряване. Юнските фючърси за злато на борсата COMEX се понижиха с $15,80, или 0,9%, Преди това стойността на златото спечели 1,4% в понеделник, като се доближи близо до нивото от 1 800 долара за унция.

"Може да са необходими някои повишения на лихвените проценти, за да се гарантира, че икономиката няма да прегрее", каза Йелен в интервю за The Atlantic, което беше записано в понеделник и публикувано във вторник. В същото време министърът отбеляза, че обемът на допълнителните държавни разходи е малък в сравнение с размера на американската икономика.

До миналата седмица действащият председател на Федералния резерв Джеръм Пауъл "отхвърляше всяко повишаване на лихвените проценти", каза Чинтан Карнани от Insignia Consultants. Той признава, че Йелън може да подготви пазарите за повишаване на лихвените ставки през юни, ако американската икономика продължи да расте стабилно през май.

След изявленията на Йелън американският долар засили позициите си. Индексът ICE долар се повиши с 0,4% до 91,266. Повишаването на долара може да отслаби търсенето на активи, деноминирани в тази валута.

Един намек за планирано повишаване на лихвените проценти беше достатъчен, за да се обърне пазарът на злато за една нощ, казва Джеф Райт от Wolfpack Capital. Йелън има голямо влияние, въпреки че вече не работи за Фед, казва  експертът.

По-рано златните котировки се подкрепяха от нарастващия интерес към активите на убежище на фона на намаляващите американски акции и нарастващото напрежение между Китай и Тайван, каза Райт. Изказването на Йелен разсея всеки положителен импулс за златото, добавя той.