Цената на златото спада в понеделник сутринта, като по този начин леко се коригира след значително увеличение през изминалото първо тримесечие на тази година.

Според данните от днешната търговия, към 9:35 часа българско време цената на юнските фючърси за злато на борсата Comex в Ню Йорк се понижава с $15,9, или с 0,80%, до $1970,3 за тройунция.

На спот пазара скъпоценните кюлчета се продават по 1951,38 долара за тройунция, съобщава Тrading Еconomics.

Майските фючърси на среброто в същото време понижиха цената си с 1,5% до $23,793 за унция.

За предходното тримесечие цената на благородния метал се е повишила със 7,8%. Инвеститорите следят главно действията на глобалните финансови власти, по-специално Федералната резервна система на САЩ и предпочитат благородния метал като актив убежище в очакване на макроикономически негативи.

Определено влияние върху котировките на златото през следващите дни могат да окажат данните от пазара на труда в САЩ, които ще бъдат публикувани в петък. Прогнозите са, че безработицата през март остава на нивото от февруари от 3,6%, а броят на заетите в неземеделските сектори на икономиката се е увеличил с 238 000. Тези данни може да сочат възможен курс на бъдещата парична политика на Фед, на стойността на долара и съответно на интереса към златото.