Цената на златото във вторник сутринта се повишава, надскачайки все повече и повече нивото от 1900 долара за тройунция. Инвеститорите са в очакване на важни макроикономически данни, като например за динамиката на БВП на САЩ.

Според досегашните резултати от днешната търговия, към 9:40 часа българско време цената на февруарските фючърси за златото на борсата Comex в Ню Йорк нараства с $12,20, или 0,63%, до $1940,80 за тройунция.

Жълтите кюлчета се търгуват на спот пазара по1940,50 долара за тройунция, поскъпвайки с $9,20, съобщава Тrading Еconomics.

Цената на мартенските фючърси на среброто в същото време се повишава с 0,27% до 23,617 долара за унция.

Важен фактор за пазара на злато може да бъде статистиката за БВП на САЩ, която ще бъде публикувана в четвъртък. Анализаторите смятат, че икономическият растеж на страната през четвъртото тримесечие, според първоначалните оценки, се е забавил до 2,8% на годишна база на годишна база, след като се увеличи с 3,2% тримесечие по-рано.

Това може да забави темпа на вдигането на лихвите от страна на Федералния резерв, което ще се отрази негативно върху курса на долара и съответно положително за търсенето и цената на златото.