Легендарният мобилен телефон Motorola Razr може да се завърне на пазара, пише The Wall Street Journal по информация, получена от свои добре осведомени източници.

Устройството може да се възроди като смартфон със сгъваем екран и стартова цена от около $1500, което ще го направи по-скъп от флагманския модел iPhone XS Max.

Предполага се, че изключителни права за продажбата на Motorola Razr в САЩ ще получи мобилният оператор Verizon, който ще сключи за целта договор с Lenovo. По предварителни данни Lenovo има намерение да пусне на пазара до 200 хиляди броя от обновената Motorola Razr. В настоящия момент устройството ще се тества и окончателните срокове за неговата поява може да се променят.

Lenovo, китайският производител на персонални компютри купи бизнеса с мобилни телефони на Motorola Mobility от Google през 2014 година.

Motorola за първи път пусна на пазара свръхтънкия модел Razr V3 през 2004 година и той веднага се превърна в символ на определен социален статус. Компанията продаде от модела над 130 милиона единици по целия свят.

Въпреки това, излизането на iPhone през 2007 година накара потребителите да забравят за Razr и другите мобилни телефони - бестселъри на Nokia и BlackBerry. Продажбите на Motorola спаднаха, загубите се увеличиха и през 2009-а компанията бе принудена да премине на С Android от Google, а след това и да й продаде своя бизнес с мобилни телефони през 2011 година. 

Motorola вече се опита да възроди този франчайз, включително през 2011 г., когато заедно с Verizon пуснаха устройството Droid Razr. Въпреки това делът на Motorola на американския пазар, където преди доминираше, продължи да спада. Според IDC, в края на третото тримесечие на 2018 г., този дял представляваше 5,9% от продажбите на мобилни телефони в САЩ срещу 27,3% през 2004 година.