На фона на почти всекидневните новини за спасителни акции и издирване на изчезнали в планините хора, през последните месеци изглежда, че технологиите могат да дадат надежден отговор на най-важния въпрос в една такава критична ситуация - как сме и къде се намираме, даже и това "къде" да е извън обхвата на мобилната мрежа.

Apple бяха първи в това да вградят в масов смартфон възможността за изпращане на съобщение през сателитна връзка, но функцията е ексклузивна само за най-новите iPhone, еднопосочна е и към момента работи в много ограничен кръг от държави. Сега водещият производител на процесори за Android устройства - Qualcomm, дава заявка, че със своята технология ще преодолее всички тези недостатъци.

Сателитната SOS система на iPhone стигна до Европа

Сателитната SOS система на iPhone стигна до Европа

Новата функционалност вече работи във Франция, Германия, Ирландия и Великобритания

Платформата Snapdragon Satellite ще предлага пълнокръвна SMS комуникация чрез 25-годишната мрежа Iridium, която се използва от специализираните сателитни телефони и има глобално покритие. Вицепрезидентът на Qualcomm Франческо Грили посочи при представянето на технологията, че няма да се налага инсталирането на допълнителни антени в повечето устройства - Iridium работи на същата честота като GPS.

В бъдеще ще се поддържа и 5G NTM - мрежа от пето поколение чрез сателитна свързаност.

Към момента Snapdragon Satellite ще работи чрез специално приложение, като то ще помогне на потребителя да насочи смартфона си за оптимално свързване. Тъй като това не е сателитен телефон, комуникацията остава само текстова в рамките на до 140 байта (около 160 знака).

Спешният SOS сигнал във вашия iPhone 14 струва на Apple половин милиард долара

Спешният SOS сигнал във вашия iPhone 14 струва на Apple половин милиард долара

Новата услуга ще позволи на моделите iPhone 14 и iPhone 14 Pro да се свързват директно към сателит

По думите на Грили SMS ще се изпраща за средно 3 секунди - 5 пъти по-бързо от решението на Apple, което освен това е по-скоро въпросник с информация, която се праща на спешните служби. Последното ще има свой аналог и за Android - партньор на Snapdragon Satellite са Garmin, които имат свое решение за извънредни ситуации.

Съобщенията до спешните номера са безплатни, но за друг тип комуникация ще се плаща, като тарифите ще зависят от различните доставчици. Какви ще са цените ще разберем през втората половина на годината, когато се очаква първите устройства с процесори Snapdragon Gen 2 и Snapdragon Satellite технология да дебютират на пазара в Европа и Северна Америка.