Днес хората живеят в един изключително свързан свят, в който смартфоните играят ключова роля. Над 60% от населението на Земята притежава собствен мобилен или смартфон, а този дял продължава да расте.

Докато всяка марка влага различни елементи и компоненти в своите мобилни устройства, когато става дума за Samsung и Apple, може да се каже, че техните модели носят в себе си голяма част от елементите в периодичната система.

Това включва и много ключови елементи, наричани още метали от критично значение, при които има рискове, свързани с недостатъчното открити залежи или недостатъчния добив, разположението им в конфликтни зони и други подобни фактори.

Такива са металите, като никел, кобалт, литий, магнезий, но още по-непознатите, като индий, гадолиний и празеодим.

От платформата Visual Capitalist разказват по-подробно от какво точно са направени отделните елементи на смартфоните, които всички ние използваме. Те са направили обобщение на данни на Бирмингамския университет за това какви метали и елементи от критично значение или скъпоценни такива съдържат мобилните телефони.

Тъчскрийн

Екранът на смартфоните са направени от няколко пласта стъкло и пластмаса. В производството им се използва още елемент, наричан индий. Той е силно проводим и прозрачен. Той реагира, когато се срещне с друг електрически проводник, като нашите пръсти, например. По този начин смартфона изпълнява задачите, които му възлагаме само с едно докосване.

Електроника

Мобилните телефони разполагат с различни антенни системи, като GPF, Bluetooth и WiFi. Разстоянието между тези системи е много малко във вътрешната част на смартфоните и това може да бъде предпоставка за смущения, когато те работят. Заради това между тях се поставят елементи от редкия метал тантал. В електрониката се използват още никел и галий.

Микрофон, говорител и вибрация

Никелът се използва и тук, при т.нар. диафрагма на микрофона, която вибрира в отговор на звуковите вълни. В магнитите за високоговорителите се използват сплави от редкоземни елементи, като неодимий, празеодим, гадолиний.

Корпус

В корпуса на смартфоните се използват много материали, като пластмаса, алуминий, въглеродни влакна и дори злато. Никалът също присъства и тук, за да намалява електромагнитните смущения.

Батерия

Освен, ако мобилният ви телефон не е прекалено стар модел, то той най-вероятно разполага с литиево-йонна батерия.