Има гарантирани компенсации за високите цени на електроенергията за периода май-юни. Това, за която настояваме е да има компенсация за бизнеса поне до края на годината. Освен това цените са далеч над производствената цена на електропроизводителите и това изсмуква целия паричен ресурс от икономиката, която не е здравословно. Ето защо претендираме за компенсации, каквото има в много страни в ЕС, за да бъде конкурентоспособни. Това заяви Константин Стаменов, който е председател на Управителния съвет на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори в предаването Money.bg по телевизия Bulgaria On Air.

"Производствената инфлация е 36%, което означава, че ние също сме пострадали от това, което купуваме като суровини и не е само енергията. Този увеличен износ, с който се хвали България всъщност е изяден от тази инфлация и е занулен. В номинално изражение ние нямаме увеличен износ. Приходите в хазната са от увеличени цени", коментира той.

"Според данните на наше изследване цената на електроенергия за януари 2022, цената за електроенергията за предприятие от нашия калибър е 90 евро, а тук е далеч по-скъпо - 160 - 180 евро. Това, което при нас отсъства е, че ние купуваме електроенергията (около 80% от нея) за ден напред, а в Европа имат дългосрочни договори. Това което върви при нас са предлагани търгове за 3 и 6 месеца, но те са на много високи цени и прекалено рискови. На тях се явяват предимно търговци, които работят за износ", заяви той. У нас подобни дългосрочни договори не е имало от 2-3 години.

През последните 15 години индустрията е единственият сектор, който е намалил потреблението си на електроенергия и природен газ, коментира още той.

"Цените при битовите потребители са подтиснати от години и това не стимулира инвестиции в по-електроефективни уреди и потреблението при расте, а при нас намалява. Имаме много енергийни спестявания", заяви Стаменов.

По думите на Стаменов това е възможно да стане, но процесите все още са слабо проучени и технологиите твърди скъпи. Това вероятно ще отнеме години според него.

"Интереса на България е газът да се договаря за държавата, а не индивидуално от страна на индустрията. Ако ние договаряме сами покупки на газ, тогава страната ни ще търси газ само през зимния сезон, но така ще излиза много скъпо", заяви той.

По думите му при среща с властта са обещани няколко неща: компенсации до края на годината, дългосрочни договори за вътрешно потребление, компенсация на за цената на газа през май и дългосрочни договори за природен газ от разнообразни източници. В момента обаче почти нищо от тези неща не се случва.