По отношение на реколтата от пшеница у нас за тази година, нещата вървят нормално. На места има провалени реколти заради градушка и други условия, но засега се очаква една добра реколта. Няма да е като миналата годишната, която беше с абсолютен рекорд в историята ни, но ще е добра реколта. Това заяви председателят на управителния съвет на Националната асоциация на зърнопроизводителите Костадин Костадинов в предаването Money.bg по Bulgaria On Air.

По думите му потреблението на България на зърно годишно е около 1,3 млн. тона, а миналата година сме произвели около 6-7 млн. тона. Вътрешно ще имаме достатъчно за потребление. За износ също ще има.

Цените

"Преди една седмица цената беше 440 евро на борсите, а сега е 378 евро. Тя се мени постоянно поради определени причини - основните са войната и недостига на количества зърно", коментира той.

Спрямо обаче миналата година цената е двойна. През 2021 изкупуването на пшеницата започна при цена около 30 ст. на килограм, сега сделките вървят по около 700 лева на тон на зелено", заяви Костадинов.

Каква реколта от пшеница да очакваме в България: Три сценария

Каква реколта от пшеница да очакваме в България: Три сценария

Средните добиви ще бъдат малко по-високи от тези за последните 5 години

Според експерта формирането на цената на хляба е разтегливо понятие. Брашното е около 40% от цената, която включва ток, вода, труд. Разходите за енергия се покачиха сериозно, така, че не е ясно с колко ще повлияе цената на пшеницата. Тя няма да е единственият определящ фактор за цената.

По думите на Костадинов миналата година са плащали около 300 лева за един тон тор, сега е 1600 лева. Цените на препаратите, които се използват са по-високи с 30-40 на сто на годишна база. "Работим със скъпи машини, а ако не даваме високи заплати, няма да имаме работници", заяви той.

"Обявяването на правителството, че ще закупи определено количество зърно, за да осигури хранителен запас на страната, създаде такъв хаос в страната и в края на февруари и началото на март, всичкото количество зърно, което беше в производители, премина в търговците, защото това беше рай за тях, Всеки бързаше да се отърве от зърното, защото мислеше, че държавата ще го изкупи. В момента държавата не е изкупила един грам зърно. Процедурите още вървят. В момента, ако се прави подобно запасяване, трябва да е от нова реколта и то да бъде на пазарни цени", смята Костадинов.

По думите му зърнопроизводителите искат държавата да не пречи на работата, защото ако има намеса на пазара по отношение на тора например, ще се изкриви цялата пазарна рамка. "Предпочитаме да купуваме на пазарни цени семена, тор, но и да продаваме на такива, защото пазара в България консумира около 1,3 млн. тона, а другото се изнася. Ние можем да изнасяме единствено зърно и ток. Много страни нямат тези запаси и това производства, затова не трябва да се пречи на производителите, защото в последната година се прави така.