Първата световна война се превърна във тежък военен конфликт с безпрецедентен мащаб, който засегна в голяма степен и цивилното население. В нейните битки са тествани много видове усъвършенствани оръжия.

Въпреки факта, че Първата световна война се превърна в една от най-мрачните глави в човешката история, в резултат на този конфликт се появиха много неща, които ние постоянно използваме при специфична необходимост.

Освен изобретения с чисто военна цел, тази война даде на света много разработки, които заеха важно място в цивилния живот.

Снимка 444652

Източник: ВМА

Преливане на кръв

Едно от най-големите научни постижения в началото на ХХ век е разделянето на човешката кръв на няколко несъвместими помежду си групи. Преливането на кръв за първи път се използва във военните болници от Първата световна война и спасява много животи. По същото време бяха усъвършенствани технологиите за съхранение на кръвен материал в хладилниците и използването на натриев цитрат като антисъсиращо средство.

Пластична хирургия

Лицево-челюстният хирург Харолд Жил, работещ в британска болница, постигна голям успех, връщайки фронтовите войници с ранени лица в повече или по-малко нормален вид. Той има много опит в присаждането на кожа. След войната издава научната си работа "Пластична хирургия на лицето" и открива първата в света специализирана клиника.

Снимка 506943

Източник: iStock

Памучна вата и дамски превръзки

Изненадващо, но преди войната като превързочен материал са се използвали парцали и кълчища, а не се е познавало подходящата за тази памучна вата. Тя започва да се произвежда масово през 1914 г. от компанията Kimberly-Clark, доставчик на армиите на Антантата.

Медицинските сестри и жените лекари са адаптирали памучната вата за своите "женски" нужди и от тях тя се е разпространила като дамски превръзки по целия свят. След войната Kimberly-Clark разработва и пуска на пазара превръзки и тампони Kotex, марка, която все още е на пазара и днес.

Метални протези

Преди Първата световна война протезите са били примитивни - като дървения крак на пиратите. По време на войната травматолозите се научили да правят протези от леки, трайни и неръждаеми алуминиеви сплави. За съжаление, имало широко поле за изпълнение и модернизация на това изобретение. Много хора, които са загубили крак, са успели да се върнат към относително нормален живот благодарение на металните протези.

Снимка 359493

Източник: iStock

Цип

През 1913 г. американецът Гедеон Суиндбек патентова нов тип закопчалка - "ключалката с цип". Производителите на цивилни дрехи не обърнаха внимание на това изобретение, но военните го оцениха. Британски и канадски моряци бяха първите, които тестваха това удобно и надеждно закопчаване. След войната производителите на чанти въвеждат ципове и след това ципове започват да се внедряват в мъжките панталони и други дрехи.

Снимка 367897

Източник: iStock

Изкуствен тен

Войната донесе лишения от дом, глад и други липси за нормален живот за мнозина хора. Берлинският лекар Карл Гулдчински излиза с идеята да облъчи децата от семейства на бежанци с кварцови лампи - за да предотврати развитието на рахит. Този метод се оказа ефективен и кварцовото облъчване се разпространява по целия свят. Оказва се също, че кварцовите лампи придават равномерен загар и хората се научиха как да ги използват в солариумите.

Снимка 483729

Източник: ВМС

Парашут

Концепцията за парашута е разработена от Леонардо да Винчи, но руският инженер Глеб Котелников намери практическо приложение за нея. Той направи първият в света парашут в компактна раница, подходящ за тясната пилотска кабина на самолета. Котелников искал да спаси пилотите от сигурна смърт - ако самолетът бъде свален или се повреди. Но по време на войната парашутите бяха адаптирани и за доставка на боеприпаси и провизии на обградените бойци.

Неръждаема стомана

"Неръждаема стомана" е изобретена от металурзите от английския град Шефилд, изпълнявайки заповед за създаването на особено топлоустойчива сплав за цевите на оръдията. Не им се отдала възможността да измислят такава оръдейна цев, която да не може да прегрее. Но металурзите обърнали внимание на експерименталната проба, която изобщо не корозира. Оказа се, че добавянето на хром към стоманата дава такъв прекрасен ефект. Излишно е да казваме, че това изобретение става много полезно в цивилния живот.

Снимка 452336

Източник: Facebook / Watchesforlife.com

Ръчен часовник

Преди войната компактните часовници били джобни и закрепени на верижка. Пилотите от Първата световна война първи изпробват оригинално изобретение - ръчен часовник на кожена каишка. В цивилния живот реагирали на това подигравателно, но напразно. На ръчните часовници било съдено да заменят напълно джобните часовници. Между другото, и изразът "да сверим часовниците" идва от Първата световна война - преди операция офицерите ги сверяват, за да работят в синхрон и да не попаднат под "приятелски" огън.

Снимка 335090

Източник: Instagram / Joseph Ford Photography

Камуфлажно облекло

В продължение на много векове униформата на военните по целия свят били ярки и изглеждали предизвикателно. Новият формат на войната увеличи нуждата от маскировка. Армиите се обличат в униформи от плат с цвят "каки" , ​​които в крайна сметка стават общоприети.

Но стилът "милитари" здраво влезе в ежедневието дори след края на военните действия - в края на краищата огромно количество униформи остана в ръцете на войници и офицери, а обикновените цивилни дрехи в опустошената от войната Европа били оскъдни.