В историята има неизброимо много примери за жени, изобретили най-различни неща, които ползваме и днес. От миялната машина до бронежилетката от Business Insider представят любопитен списък с измислени от дами неща по случай Международния ден на жената. Ето и част от тях:

Първите лекарства за левкимия, херпис и СПИН

Гертруд Елиън, заедно с колегата си Джордж Хитчингс разработва нов метод във фармацията, който води до революция в производството на медикаменти. Благодарение на него се разработват първите ефективни лекарства против левкимия и други подобни заболявания. Самата Елиън открива т.нар. азатоиприн - имуносупресор, който помага на хората със слаба имунна система да се правят трансплатнации.

Бронежилетката

През 1965 година Стефани Кволек разработва синтетично влакно, което е толкова здраво, че не може да бъде пробито от куршум. Всъщност, тя създава този продукт, докато работи за компанията DuPont в екип, зает със задачата да създаде нов много здрав материал за изработката на гуми. Влакното на Кволек е 5 пъти по-здраво от стоманата, като от фирмата го патентоват под името Kevlar. Днес то се използва за различни продукти, като бронежилетки и каски.

Програмирането на първите компютри

Контраадмирал д-р Грейс Мъри Хопър е сред тримата първи модерни програмисти в света. Тя прави голям пробив в развитието на компютърните езици. Хопър става най-популярна с разработването на един от тях - COBOL ("common business-oriented language") през 1959 година.

"Невидимото" стъкло

Д-р Катерин Бър Блодгет прави различни важни открития в областта на химията и създава нерефлектиращото познато още като "невидимо" стъкло. Нещо повече - тя е първата жена, дипломирала се като физик от Кеймбриджкия университет.

Миялната машина

Джозефин Кокрейн била заможна дама, която искала да има машина, миеща по-бързо чинийте от нейните слуги. Тя създава такава в края на XIX век и я патентова, а след това започва да я предлага на ресторанти и хотели. По-късно Кокрейн създава компания за производството на миялни машини, която кръщава KitchenAid.