Изкуственият интелект помага на професионалисти в различни направления - от съдии до графични дизайнери, но вече имаме и случай, в който AI изцяло заменя човека: в частното училище Khan Lab School в Силициевата долина вече "преподава" чат бот, разработен с помощта на OpenAI, съобщава Washington Post.

Новината: Khanmigo отговаря на въпросите на децата по учебния материал. Учениците са от малките класове. Според преподавателката Джулия Дошър реакцията на децата е много положителна, като те задават много конкретни въпроси на бота. По думите ѝ фактът, че общуват с компютърна програма, ги кара да се притесняват по-малко и да задават въпроси, за които иначе биха се притеснявали да питат.

Развитието на изкуствения интелект може да остави 300 милиона души без работа: ето кои професии са застрашени

Развитието на изкуствения интелект може да остави 300 милиона души без работа: ето кои професии са застрашени

Прогнозата е от нов доклад на Goldman Sachs

Все още Khanmigo се обучава, като за целта се търси обратна връзка и от учениците.

Контекст: Училището Khan Lab School е основано от предприемача и създател на Khan Academy Салман Кхан. То е изградено около концепцията, че децата трябва да са по-ангажирани в процеса на преподаване и усвояване на материала.

Годишната такса е около 35 000 долара за всяко дете.

Изкуственият интелект може да замени един тип служител в компаниите: брилянтният "глупак", с когото никой не обича да работи

Изкуственият интелект може да замени един тип служител в компаниите: брилянтният "глупак", с когото никой не обича да работи

Колкото повече се интегрира изкуственият интелект на работното място, толкова повече служителите ще трябва да работят едни с други

От статията на WaPo става ясно, че компанията OpenAI е помогнала за създаването на бота, но официален коментар от нея за проекта няма.

От друга страна: Платформите с изкуствен интелект преживяват истински бум на популярността през последните месеци, но той не е лишен и от скандали. Чат ботовете понякога дават грешна информация или, заради несъвършенства в данните, с които са "тренирани" показват много сериозни предразсъдъци по отношение на пол, раса и ред други признаци.

Изкуственият интелект вече е кибероръжие

Изкуственият интелект вече е кибероръжие

AI без проблем пише зловреден код, но може да бъде впрегнат и в защитата на данните

Това не звучи като подходяща технология за прилагане върху малки деца, но от училището на Кхан твърдят, че са прекарали "хиляди часове" в настройването на бота и поставянето на ограничения върху съдържанието, които са по-строги от тези на ChatGPT. Учителите имат достъп до чатовете на възпитаниците на училището.

В прав текст: "В голямата си част родителите са развълнувани от това. Повечето хора виждат колко е мощно, просто искат достатъчна защита", коментира пред вестника Салман Кхан.