На фестивала Goodwood Festival of Speed се представят автомобили, които са усъвършенствани спрямо стандартните модели предлагани на пазара. По време на събитието е била показана кола, чийто водач се е намирал на хиляди километри разстояние, като управлението на автомобила се е осъществявало чрез 5G система, инсталирана от британския телекомуникационен оператор Vodafone.

Колата Lincoln MKZ e била контролирана в зона, която се използва за дрифтове, а нейният водач е бил далеч. Демонстрацията е имала за цел да покаже едно от ключовите предимства на иновацията 5G, пише Pocket-lint.

За да бъдe сполучлив такъв начин на управление на една кола, трябва да няма никакво забавяне или ако има, то е да е минимално в 5G връзката, чрез която се осъществява комуникацията между водача и автомобила.

Контролът се e осъществил посредством устройството Samsung S10 5G, монтирано на покрива на колата, като това е направено най-вече за шоуто и демонстрацията, а не е имало специална функция.

Lincoln MKZ е снабдена със система за телеопериране Designated Driver. Технологията позволява безпроблемни телеоперации на автономни и неавтономни превозни средства основно за преодоляване на препятствие или предизвикателни терени.

"Развълнувани сме, че имаме възможността да сме тук и да покажем на света какво може да се получи, след като се комбинират телеоперациите, виртуалната реалност и 5G мрежата", казва Мануела Пападопол, главен изпълнителен директор на Designated Driver.

"Способни сме да постигнем възможно най-ниската латентност чрез използването на 5G, което ще позволи на водачите да управляват колите с по-високи скорости", допълва той.

"Кариерата ми мина, като управлявах колата до предела на нейните възможности, но никога не съм си представял да правя това, използвайки виртуална реалност, смартфони и дистанционно задвижване", казва един от водачите, управлявали автомобила на фестивала от разстояние.