Холандската компания Hardt Hyperloop иска да обедини множество европейски градове с високоскоростна транспортна система, пише CNBC.

Идеята за новата технология се заражда преди 6 години, когато Илън Мъск разкрива своята визия за нов радикален подход към транспорта, наречен hyperloop. Благодарение на него paзcтoяниe, ĸoeтo мoжe дa бъдe взeтo зa 2 чaca c ĸoлa, ще може да бъде изминато за 12 минyти.

Идеята за транспорт, задвижващ се от капсули със скорост над 1000 км/ч, през големи тръби, с помощта на магнити, придоби значително развитие през последните години. Появиха се множество компании, които са насочени единствено към превръщането на визията на Мъск в реалност.

Една от тях иска да внедри технологията в Европа. Водена от холандския инженер Тим Хютър, компанията Hardt Hyperloop се ражда от екип от студенти печелили едно от hyperloop състезанията на Мъск през 2017 г.

Понеже Европейският съюз се състои от различни държави, което усложнява задачата за обединяване на множество градове чрез високоскоростна транспортна система, Hardt се надяват да поправят това със своята технология.

"Hyperloop наистина може да свърже тези страни по начин, по който можете да пътувате из целия континент, както сега в Америка" заявява Хютър, основател и изпълнителен директор на компанията, в интервю за CNBC.

Нещо, с което компанията казва, че се отличава от другите hyperloop ентусиасти, е технологията ѝ за превключване на платната за движение. Тя твърди, че при нея транспортните капсули ще могат да преминават от една лента в друга без допълнителни или движещи се части като колите на магистралата.

За да постигнат целите си от Hardt казват, че изграждат т.нар. "отворена екосистема" като си партнират с индустриални гиганти като железопътния оператор Deutsche Bahn и производителя на стомана Tata Steel. Наскоро представиха и тестова писта в холандския град Делфт.

За да се изгради толкова амбициозно транспортно решение, Хютър казва, че ще трябват повече инвестиции, за да може да се създаде нов високоскоростен тестов център, способен да превозва пътници и товари. Плановете са това да стане до 2021 г.

Изграждат трасе за свръхзвуковия транспорт hyperloop в Саудитска Арабия

Изграждат трасе за свръхзвуковия транспорт hyperloop в Саудитска Арабия

С нея пътуването между Рияд и Джеда ще отнема не 10 часа, а само 76 минути

Привържениците на hyperloop технологията твърдят, че тя може да бъде по-полезна за околната среда и по-евтина от влаковете и полетите.

Новият транспорт може да стане "истинска алтернатива" на други транспортни средства, които са "достъпни", заяви Джейкъб Рутер от европейската организация InnoEnergy, инвеститор в компанията на Хютър. От Hardt добавят, че hyperloop би премахнал и необходимостта от спирки между пътуванията.

Хютър споделя, че все повече и повече компании се включват в развитието на системата и дори вече има натиск за стандартизиране на технологиите в цялата индустрия.

В по-дългосрочен план Hardt се надяват търговските линии за транспорта да функционират от 2028 г. От друга страна, компанията Hyperloop Transportation Technologies(HTT) има по-амбициозни планове като очаква нейният hyperloop да бъде отворен за обществеността през 2022 г. Hardt имат конкуренция и от други, които искат да внедрят транспорта в Европа, включително HTT и Hyperloop Poland.