Една от компаниите, работещи по свръхзвуковата транспортна система hyperloop - Virgin Hyperloop One, e сключила споразумение със Саудитска Арабия за изграждане на тестова писта на територията на страната. Компанията ще изпробва футуристичната концепция там, въпреки че много хора са все още скептично настроени, че този тип транспорт може да стане реалност, пише BBC.

Очакванията са да бъде построена 35-километрово трасе, заедно с допълнителни съоръжения и производствена база на компанията северно от град Джеда. По този начин с новата технология пътуването от столицата Рияд до Джеда, което стандартно отнема повече от 10 часа, може да трае едва 76 минути.

"Партньорството с компанията е гордост за нас и за цяла Саудитска Арабия", коментират от местната власт в Джеда. Нейните представители се надяват това да бъде катализатор за развитието на саудитската Силициева долина.

Идеята за свръхзвуковата транспортна система е първо предложена от основателя на Tesla и SpaceX Илън Мъск. Очакванията са, че с нея времето на междуградските и международните пътувания ще бъдат драстично намалено.

Компанията Virgin Hyperloop One, която е част от Virgin Group стана първата, която демонстрира технологията през лятото на 2017 година. Транспортната система използва тръби под налягане, превозващи пътници и товари в капсули, достигащи скорост 1080 км/час почти три пъти по-бързо от конвенционалната високоскоростна железница.

Мъск може да изгради hyperloop система в Израел

Мъск може да изгради hyperloop система в Израел

Милиардерът и премиерът водят разговори