Скоро пътуващите с автобуси могат да заменят картите си за обществения транспорт с нова технология, която ще ги идентифицира по походката. Технологията се разработва от Mastercard, която си сътрудничи с транспортните фирми за направата на новата система, пише Marketwatch.

Според доставчика на разплащателни услуги всеки има уникална походка и в момента изследва иновативни поведенчески биометрични показатели като начин на ходене, форма на лицето и сърдечен пулс, за да ги имплементира в авангардни платежни системи на бъдещето.

"Работим с транспортни организации, за да можем да внедрим лицево разпознаване или идентификация на походка ви", каза Аджай Бхала от Mastercard. "Начинът, по който държите телефона си, кое ухо използвате и как пръстите ви докосват бутоните са уникални за вас. Тестваме сърдечната дейност и походката, за да ви идентифицираме."

Начинът на ходене е различен за всеки един от хората. Камерите, които ще се използват за идентификация на пътниците, ще ги разпознават докато те се приближават до транспортните бариери. След като системата свърже човека с валидна платежна карта, той ще бъде допускан в превозното средство.  

Разработването на сигурни и бързи платежни системи е основно предизвикателство за банките и доставчиците на кредитни карти. Измамниците използват все по-усъвършенствани технологии, за да откраднат самоличността на клиентите, а доставчиците търсят високотехнологични решения, за да бъдат крачка пред тях.

Скорошен доклад на Федералното бюро за разследвания в САЩ показа, че постъпилите жалби за финансови интернет измами миналата година са 467 311 броя, а загубите възлизат на 3,5 милиарда долара.

Случаите, при които измамник придобива контрол върху сметката на клиента, са се увеличили с 330% през последните четири месеца на 2019 г., показват данни на компанията NuData, която е собственост на Mastercard. Това е на фона на все по-развитите технологии като използването на четци за пръстови отпечатъци, вградени в повечето смартфони и лаптопи, както и идентификация на лица и някои приложения, които използват разпознаване на ретината.

Разпознаването чрез вените е друга иновация, която Mastercard проучва. Чрез нея може да се идентифицират индивиди по уникалните структури на кръвоносните съдове, които могат да се видят близо до повърхността на кожата."Разглеждаме внимателно редица условия за биометрично удостоверяване, включително анализ на походката, и модел за идентифициране на потребител чрез вените", заяви говорител на компанията. 

Mastercard придоби NuData Security през 2017 г. и отбелязва напредък в биометричната идентификация. Доставчикът на плащания също работи с преподаватели от Оксфордския университет в Обединеното кралство.