НАСА планира да поставя 4G мрежа на Луната. За да постигне целта си за изграждане на лунна база и в крайна сметка да поддържа човешко присъствие на Луната през 2028 г., НАСА отпусна 370 милиона долара на над дузина компании за внедряване на технологии на лунната повърхност. Това включват дистанционно производство на енергия, криогенно замразяване, роботика, по-безопасно кацане и 4G мрежа, пише CNN.

Според НАСА 4G може да осигури по-надеждна комуникация на по-голямо разстояние от настоящите радио стандарти на Луната. Подобно на Земята, 4G мрежата на Луната в крайна сметка ще бъде надстроена до 5G.

Bell Labs на Nokia получи 14,1 милиона долара за проекта. Bell Labs ще си партнира с инженерната компания за космически полети Intuitive Machines, за да изгради 4G-LTE мрежата.

Мрежата на Луната ще бъде специално проектирана да издържа на особеностите на лунната повърхност: екстремна температура, радиация и космически вакуум. Тя ще остане функционален по време на кацане и изстрелвания на луната, въпреки че ракетите значително вибрират на повърхността на Луната.

Bell Labs заяви, че астронавтите ще използват безжичната мрежа за предаване на данни, управление на лунни марсоходи, навигация в реално време и стрийминг на видео с висока разделителна способност.

4G мрежата на Земята се поддържа от гигантски клетъчни кули с огромни генератори на енергия и радиостанции. Bell Labs се включи в създаването на технология с малки клетки, която е по-ограничена в обхвата, но използва далеч по-малко енергия от традиционните клетъчни кули. Тази малка клетъчна технология в момента се използва за 5G мрежи по целия свят.