Пътуванията със свръхзвукови реактивни самолети, които приключиха преди повече от десетилетие с последния полет на "Конкорд", ще се завърнат и ще трансформират авиационната индустрия в следващите години, твърди милиардерът Ричард Брансън.

"Следващото голямо нещо, надявам се през живота ми, ще бъде завръщането на свръхзвуковото пътуване и възможността хората да пътуват по света за нула време. И да се надяваме по относително природосъобразен начин", заяви Брансън в интервю за Bloomberg.

Компания на Ричард Брансън прави свръхзвуков самолет, който се движи с 2335 км/ч

Компания на Ричард Брансън прави свръхзвуков самолет, който се движи с 2335 км/ч

С него от Лондон до Ню Йорк ще се стига за три часа и 15 минути

"Нужен е пробив по отношение на чистата енергия и при конвенционалните самолети. Това е нещо, върху което работим усилено", добави милиардерът. 

Компанията на Брансън Virgin Galactic вече си партнира с Boom Technology за разработването на свръхзвуков самолет, а през декември Japan Airlines придоби опцията да закупи 20 от бъдещите летателни апарати.

Как Ричард Брансън започнал най-популярния си бизнес?

Как Ричард Брансън започнал най-популярния си бизнес?

Предприемачът разказа и защо е раздал на служителите си 945 000 долара

Boom планира да построи самолет с капацитет от 45 до 55 места, който да лети със скорост от 2.2 маха (около 2400 км/ч) и може да превози пътници от Ню Йорк до Лондон за около 3 часа.

Легендарният "Конкорд", използван от British Airways и Air France, беше пенсиониран през 2003 г. след почти 30 години във въздуха. Високите разходи принудиха клиентите да се отказажат от свръхзвуковия самолет.