Енергийна революция в Африка иска да направи Руанда - в страната ще бъде изграден малък модулен реактор на канадско-германска компания и амбицията е след това още бройки да заработят в региона, съобщават световните агенции.

Контекст: Руанда, която има 13 млн. души население, е една от най-гъсто населените държави в света и абсолютен лидер в Африка по този показател.

В Руанда са пуснати първите произведени в Африка смартфони

В Руанда са пуснати първите произведени в Африка смартфони

Само 15% от населението на страната има умно устройство, което поражда очаквания за експлозивен ръст на пазара

Едва около 68% от тези хора имат постоянен достъп до ток, като той идва предимно от ВЕЦ и тецове на дизелово гориво. От 2020 г., обаче, страната има борд за ядрена енергетика - след споразумение за изграждането на руски изследователски център на нейна територия.

Детайли: Правителството на страната се е споразумяло с компанията Dual Fluid Energy. Тя съществува от 2021 г., като нейният малък модулен реактор се нуждае от по-малко гориво в сравнение с конвенционалните и подлежи на конфигуриране. Възможно е и директно да бъде произведен в заводски условия и инсталиран на дадена локация.

Иновацията е в използването на течно гориво и олово за охлаждане.

САЩ финансират първите малки модулни реактора (SMR) в Румъния с $275 милиона

САЩ финансират първите малки модулни реактора (SMR) в Румъния с $275 милиона

Това обяви американският президент Джо Байдън

Първият реактор няма да произвежда електричество за нуждите на потребителите, а ще се използва за изпитания. При успех, обаче, Руанда и Dual Fluid се надяват да започнат серийно производство.

От друга страна: Концепцията за малките модулни реактори в нейните десетки вариации е обект на изследвания от години, но все още няма конкретна имплементация, която да се е наложила.

Меко казано екзотично изглежда идеята големият пробив да се случи именно в държава, която има на практика нулев опит в ядрената енергетика, коментират експерти. "Червена лампа" е и очакването до 2026 г. реакторът да е заработил.