Можете ли да си представите как след 5 години вашият смартфон няма само да ви служи за комуникация и връзка с другите хора, но и ще може да чете мислите ви?

Подобна идея изглежда като извадена от някой научно-фантастичен филм, но съвсем скоро може да се превърне в реалност, а заслугата е на изследователите от японския технологичен университет Тайохаши.

Те са разработили система, която може да отчита и разчита вълните мозъчните вълни на хората. Последните представляват модели на електрическа активност, чрез които мочъкът извършва своята работа.

При тестването на технологията, участниците трябвало да казват произволни числа. В същото време робот е трябвало да отгатва техният избор, използвайки електроенцефалограма (EEG).

Системата успяла да познае с 90% точност числата от 0 до 9, както и да дешифрира отделни срички на японски с 61% точност. 

Експертите смятат, че технологията ще може безпроблемно да бъде интегрирана в различни мобилни устройства. Те се надяват, че може да се започне със създаването на приложения за смартфони, като това може да се случи в рамките на следващите 5 години.