Политическата система на Обединеното кралство не може да се справи с заплахите от фалшиви новини, според група от британски депутати, които разследват въздействието на социалните медии върху последните избори.

Британските власти търсят следи от руска намеса в референдума за Brexit от 2016 г. след публикациите, че групи, подкрепяни от Кремъл, използват социалните медии, за да повлияят на изборите и да създадат раздори в САЩ и други държави.

Водено от председателя на Комисията за цифровизация, култура, медии и спорт в Камарата на общините Деймиън Колинс, разследването включва безброй изслушвания на представители от двете страни на референдума за Brexit и големи технологични компании, включително Facebook, Twitter и YouTube.

"Изправени пред нищо повече от криза в нашата демокрация", каза Колинс в изявление. Той посочи "систематичното манипулиране на данните, което подкрепя безмилостното таргетиране на гражданите без тяхното съгласие, чрез кампании за дезинформация и послания на омраза".

Групата отправи следните 7 основни препоръки в доклада си, цитиран от Bloomberg:

- Технологичните компании трябва да бъдат принудени да плащат такса, за да подпомогнат финансирането на регулатора на данни на Великобритания;

- Правителството трябва да се увери, че личните данни на гражданите на Великобритания не могат да бъдат обработвани в САЩ от социални медийни компании;

- Настоящият максимален размер на глобата от 20 000 паунда, налагана от изборния регулатор, трябва да бъде увеличен и да се основава на фиксиран процент на приходите;

- За технологичните компании трябва да бъдат въведени специални правила, където те не са нито платформа, нито издател;

- Технологичните компании трябва да направят повече, за да разкрият онези, които злоупотребяват с хора онлайн, докато се крият зад анонимни профили;

- Британските регулаторните органи трябва да получат правото да одитират технологията на компаниите за социални медии;

- Британското национално следствие трябва да разследва Emeralda - новата компания, основана от група бивши служители на Cambridge Analytica;

Това е само междинен доклад, а групата ще публикува пълните си заключения през есента. Комисията няма законодателни правомощия, но е особено настоятелна в опитите си да държи сметка за действията на технологичните компании.

Създателят на Facebook Марк Зукърбърг многократно отхвърли исканията на все по-яростния Колинс да даде показания, вместо това изпрати поредица от свои подчинени. За пореден път комисията призова Зукърбърг да се яви пред нея.

Въпреки че Комисията няма законодателна власт, той допринася за многобройните гласове, призоваващи компаниите за социални медии да направят повече, за да променят своите платформи. Последните финансови резултати на Facebook и Twitter показват, че политическата проверка може да започне да влияе на печалбите на компаниите.

Twitter съобщи в петък, че месечните потребители са намалели с 1 млн. през второто тримесечие и прогнозира, че броят им ще намалее допълнително, тъй като компанията продължава да се бори срещу спама, фалшивите профили и троловете.

Акциите на Facebook преживяха тежък спад за първи път в последните 3 години, след тримесечие, в което проблемите с неприкосновеността на личните данни преминаха строга проверка.