Водещата музикална стрийминг платформа Spotify официално обяви война на шумовете и тишината. Тя ще промени модела, по който компенсира създателите на аудио съдържание, което не е нито музика, нито подкаст.

До момента 30-секунден бял шум или запис от дъждовни капки, падащи върху покрив, получаваше същите отчисления като песен. Това се използваше от злонамерени създатели на съдържание, които пълнеха цели плейлисти с подобни "произведения", които се създават без никакви усилия.

Spotify плаща по 18 000 долара на месец за... шум

Spotify плаща по 18 000 долара на месец за... шум

Оказва се, че именно това съдържат някои от популярните подкасти на платформата

Всеки от нас, който има проблеми със съня или малко дете, със сигурност оценява приноса на звуците от дъжд, вятър и море за по-спокойните си нощи, но според Bloomberg с помощта на ботове и други техники този тип записи са генерирали по 3 млн. часа слушане дневно и, с помощта на слабости в алгоритъма на Spotify, са носели на някои ъплоудъри по 18 000 долара месечно.

Това, очаквано, разгневи големите звукозаписни компании, които от месеци притискат Spotify да се намеси. "Очевидно белият шум е доста по-различен от "Бохемска рапсодия", но при сегашния модел, за двете се плаща еднакво", коментира пред CNN търговският директор на AI музикалната компания Endel, която си партнира с Universal.

TikTok се готви да унищожи Spotify - това е планът

TikTok се готви да унищожи Spotify - това е планът

Социалната платформа вече предлага своя музикална услуга на някои пазари

Сега от стрийминг платформата обявиха, че ще намалят отчисленията за шумове и тишина, като според Billboard компенсацията ще бъде намалена с 80 на сто, а ще има и доста тежки наказания при използване на ботове.

Как точно ще работи новата система ще видим в началото на следващата година.