Изглежда времето, когато са ти нужни само технически познания, за да се превърнеш в добре платен ИТ специалист, са към своя край. Или поне това смятат от един от лидерите международните технологични конгломерати Cisco.

В нов доклад, подготвен от компанията днес компаниите от сектора не търсят само хора, които могат да се справят с технически задачи, а такива, които могат да отговорят и да работят за цялостната стратегия на работодателя си.

Според изследването основното качество, което се оказва дефицит сред служителите в бранша, е предприемаческата проницателност и находчивост.

В документа от Cisco са включили мненията на ръководители от 600 ИТ компании в Северна Америка и Европа, които имат приходи от минимум 1 милиард долара годишно, пише сайтът Quartz.

93% от анкетираните в него смятат, че липсата на тези познания в тази посока пречат на компаниите да се трансформират достатъчно бързо в дигиталната ера. 42% от тях признават, че липсата на разбиране на това как функционира бизнеса е сред най-големите им притеснения относно работната ръка в бранша.

Липсата на това разбиране, заедно с т.нар. меки умения (soft skills), представляват значително по-голям риск за сектора от липсата на технически умения и специфична техническа квалификация, става още ясно от изследването.

От Cisco предупреждават, че значението на нетехническите умения за ИТ професионалистите ще расте с навлизането на изкуствения интелект в сектора.