Преди няколко десетилетия това производството беше преместено извън страната, за да стане по-евтино за американския бизнес. Сега има нагласа, а вече и действия, тези ключови за модерните технологии заводи да се върнат отново в САЩ. Настоящите 50 милиарда долара, отпуснати от властите на САЩ за стимулиране на развитието на националната полупроводникова индустрия са първата практическа мярка в тази посока.

Но редица експерти смятат, че американските властите осигуряват твърде скромно финансиране и секторът се нуждае от десет пъти повече субсидии, за да се реализира връщането на високотехнологичните индустрии в САЩ. За постигането на желания ефект, смятат те, до края на десетилетието всъщност най-малко 500 милиарда долара ще трябва да бъдат изразходвани за тези цели.

Intel инвестира $20 милиарда във фабрика за производство на чипове в Охайо

Intel инвестира $20 милиарда във фабрика за производство на чипове в Охайо

Ще бъдат наети 3000 души

Подобни прогнози са формулирани в интервю с представители на Bank of America от експерти на IC Knowledge, както отбелязва ресурсът Seeking Alpha . Настоящите 50 милиарда долара, отпуснати от властите на САЩ за стимулиране на развитието на националната полупроводникова индустрия, просто не са достатъчни за постигане на целите. За тези нужди, според тях, ще трябва да похарчат поне 500 милиарда долара само от държавата.

Анализаторите на Bank of America директно обясниха, че украинската криза само подчерта уместността на курса за укрепване на националната полупроводникова индустрия на САЩ. Тъй като концентрацията на специализирани предприятия например в Тайван предизвиква значителна загриженост в светлината на претенциите на континентален Китай към този остров.

Водещите американски доставчици на чипове - Apple, AMD, NVIDIA, Qualcomm, Broadcomm - нямат собствено производство и поръчват необходимите им чипове от други производители. TSMC е един от основните им доставчици.

Недостигът на чипове води до огромен ръст на инвестициите

Недостигът на чипове води до огромен ръст на инвестициите

Производителят на чипове за Apple предвижда продажби в размер до $17,2 милиарда до края на март тази година

Компанията е в челните редици на развитието на полупроводниковите технологии. Тя вече е усвоила 5 nm технологията и се готви да започне масово производство на чипове с 3 nm стандарти. На същото ниво с него, малко по-назад, е корейският Samsung. Американският Intel, който има собствено производство, в момента се занимава само със 7 nm технология.

От друга страна, това обещава добри перспективи за увеличаване на приходите за американските доставчици на специализирано оборудване. Акциите на Lam Research, например, имат потенциал нагоре от 50% до $785 на акция, докато акциите на KLA Corporation могат да поскъпнат от сегашните $332 до $500. Акциите на Applied Materials могат да поскъпнат от $125 на $190, според авторите на прогнозата.

Процесът на връщане на производството на полупроводници придобива все по-голямо значение в светлината на специалната военна операция на Русия в Донбас.

Припомняме, че в светлината на глобалния недостиг на чипове, САЩ, Европейският съюз, Южна Корея, Япония и Индия разгръщат многомилиардни програми, за да стимулират изграждането на нови фабрики за чипове на тяхна територия. По този начин те се стремят да намалят зависимостта си от вноса на микрочипове и да получат надеждни вериги за доставка на електроника.