Една от най-големите компании в химическата индустрия в света - американската "Dow", проучва възможности за инвестиции в България. Това стана ясно по време на среща на заместник-министъра на икономиката Александър Манолев с Хауърд Чейс, отговарящ за връзките с институциите на компанията за Европа.

The Dow Chemical Company, както е цялото име на компанията, на второ място по приходи в света след BASF и на трето място по пазарна капитализация. Приходи й възлизат на над 48 милиарда долара през 2016-а, а печалбата - на над 4.4 милиарда долара. Компанията управлява активи за близо 80 милиарда долара.

По време на срещата бяха представени предимствата на страната ни като дестинация за инвестиции и мерките по закона за насърчаването им. "България в момента има благоприятни макроикономически показатели, с добри темпове се увеличава брутния ни вътрешен продукт и експорта", подчерта зам.-министър Манолев.

САЩ одобриха обединяването на DuPont и Dow Chemical

Сливане за $130 милиарда ражда нов химически гигант

Разделят бизнеса в три компании

По думите му страната ни има дългогодишни традиции в химическата индустрия и подготвени кадри. "Министерството на икономиката оказва и институционална подкрепа на всеки стратегически инвеститори, а основен приоритет за нас е прилагането на мерки за постоянно подобряване на бизнес средата", допълни икономическият заместник-министър.

Двамата обсъдиха и приоритетите в сектор икономика за българското председателство. Хауърд Чейс подчерта, че се за европейските компании е много силен сигнал, че страната ни си поставя като основна цел приемането на единна стратегия за индустриалната политика на ЕС.

По думите му е важно да се набележат мерки, които да стимулират индустрията на ЕС, за да продължи тя да бъде конкурентна на световния пазар. Договорено бе и представители на Европейския съвет на химическата индустрия (представляващ над 29 хил. компании от сектора), да вземат участие в конференцията посветена на тази тема, която ще се организира в България в края на месец януари.