Фондацията „Бил и Мелинда Гейтс”, която е най-голямата филантропска организация в света, е станала акционер в румънския инвестиционен фонд Fondul Proprietatea, по информация на местния финансов вестник Ziarul Financiar, цитиран от Romania Insider.

Организацията е създадена от основателя на Microsoft Бил Гейтс, който е и един от най-богатите хора в света, и жена му Мелинда. Работата ѝ е концентрирана върху намаляване на неравенствата по света, подобряване на здравеопазването и облекчаване на крайната бедност.

Активите на фондацията, които към края на 2014 г. са възлизали на 43,4 млрд. долара, се управляват от тръста Bill & Melinda Gates Foundation Trust. Той инвестира в собствен капитал и облигации, емитирани от компании, инвестиционни фондове и правителства по целия свят. До края на миналата година тръстът е държал 66 милиона акции на Fondul Proprietatea или 0,6% дял в румънския фонд, сочи годишният финансов отчет за 2014 г.

Инвестицията е оценена на 12 млн. долара и е единственото притежание на тръста в северната ни съседка и един от малкото в Източна Европа. Bill & Melinda Gates Foundation Trust държеше и полски държавни облигации.

Чрез вложението във Fondul Proprietatea фондацията индиректно е купила акции във важни местни компании, като OMV Petrom, Hidroelectrica, Romgaz, Bucharest Airports, Romanian Post, BRD и Banca Transilvania.

Fondul Proprietatea бе основана през 2005 г. като начин за компенсиране на бивши собственици, чиито имоти са били иззети от комунистическия режим. Фондът регистрира акциите си на Букурещката фондова борса през януари 2011 г., а през април тази година се вписа и на Лондонската фондова борса.

Американският хедж фонд Elliott Associates, управляван от инвеститора Пол Елиът Сингър, е най-големият акционер в румънския фонд с 20-процентен дял.

Пазарната капитализация на Fondul Proprietatea е 2,05 милиарда евро и се управлява от американската група Franklin Templeton – един от най-големите управители на активи в света.