Датската компания Rockwool Group инвестира близо 50 млн. евро в изграждането на първата си фабрика в Румъния. Предприятието ще произвежда каменна вата и се очаква да стартира в началото на следващата година. То ще се намира близо до Плоещ и ще създаде 150 директни и още 300 индиректни работни места.

Компанията присъства на румънския пазар от почти 20 години, но досега имаше само офис за продажби в страната. Сега обаче поглежда по-смело към разширяване на дейността си в региона. Тя вече има един завод в Хърватия.

Новото производствено предприятие на Rockwool ще даде тласък на местната икономика, тъй като повечето суровини и логистични услуги ще се доставят от Румъния.

"Предлагаме на нашите румънски клиенти висококачествени изолационни продукти и услуги в продължение на почти 20 години, а когато бъдат завършени, тази нова фабрика ще ни позволи да осигурим още по-високи нива на подкрепа както в Румъния, така и в близките страни", заяви Рафаел Родригес, директор на Rockwool за Южна Европа.

Продуктите на компанията са много популярни в строителството

Източник: Rockwool

Продуктите на компанията са много популярни в строителството

В началото на миналата година компанията обяви намерението си да закупи земя за разширяване на капацитета в САЩ, Швеция и Румъния.

Компанията е световен лидер в предоставянето на изолационни решения, базирани на вата, както на битово, така и на индустриално ниво. Rockwool има около 10 500 служители в 38 страни, тя разполага с 27 фабрики на 3 континента (Европа, Северна Америка и Азия) и има глобална мрежа от центрове за продажби, дистрибутори и партньори.

Участва в проекти като обновяването на Айфеловата кула в Париж, изграждането на O2 Arena в Лондон и на летището в Хонконг.

От почти 20 години тя присъства и на българския пазар, с нейни материали са реализирани мащабни строителни проекти като Сан Стефано Плаза, Милениум Център, The Mall, Mall Markovo Tepe, логистичен център на Lidl, логистичен център на JYSK в Божурище, магазини на Kaufland и Lidl.