Предвижда се в началото на 2024 г. да бъде проведено първично публично предлагане (IPO) на 30% от акциите на Международното летище в Атина, което е най-голямото летище в Гърция. Това казва гръцкият премиер Кириакос Мицотакис в интервю за Bloomberg.

По оценки на Bloomberg, това IPO може да бъде най-голямото в страната от 2000 г. насам.

По думите на президента Мицотакис, IPO-то на Летище Атина "ще стане крупно бизнес събитие за 2024 година". Гръцкият президент отбелязва, че страната "иска да привлече повече внимание към Атинската фондова борса и за първи път компаниите имат реален интерес да се листват на тази борса".

Въпросът за потенциалното IPO на Атинското летище за пръв път беше повдигнат от гръцкото правителство по време на пандемията, когато пътническият въздушен транспорт беше силно засегнат от намаляването на поретите.

През септември 2022 г. правителството обяви предварителни планове за провеждане на IPO-то през първата половина на 2023 г. Сега финансовото събитие се отлага за началото на 2024 година.

"България Еър" с допълнителен полет до Атина от 9 септември

"България Еър" с допълнителен полет до Атина от 9 септември

Той ще се изпълява всеки петък

Гръцкото правителство - чрез Агенцията за приватизация и редица други държавни структури - притежава 55% от акциите на Международното летище в Атина. Останалите 45% принадлежат на частни инвеститори, включително 40% - на германската AviAlliance.

30-процентния дял от летището в Атина се оценява от експерти на крупната сума, между 800 милиона и 1 милиард евро.

3240 евро/кв. м за имот край дома на Олимпийските игри. Цените на жилищата в Атина "полудяха"

3240 евро/кв. м за имот край дома на Олимпийските игри. Цените на жилищата в Атина "полудяха"

Завръщането на чуждестранните купувачи, проектите за реконструкция и очакванията за разширения на метрото са само част от причините за поскъпването на имотите