Руската компания "Газпром" оценява проект за производство на полиетилен на базата наприродния газ от находището "Бованенково" на полуостров Ямал. Това пише вестник "Ведомости", позовайки се на материали на Руския фонд за преки инвестиции - РФПИ.

Бъдещият газово-химчически комплекс, разположен в Северозападен Сибир, е ориентировъчно оценен на 14,1 милиарда долара. В края на 2019 г. проектът беше обсъден със саудитската компания SABIC и азерската SOCAR, посочват два източника на изданието, както и федерален служител. Но те не съобщават как са приключили преговорите.

Новият газопровод между Русия и Китай си има всичко. Но не и печалба

Новият газопровод между Русия и Китай си има всичко. Но не и печалба

Дали цената на проекта няма да се окаже прекалено висока за Москва и Пекин?

Новият проект на Газпром включва изграждането на два гигантски завода - газопреработвателен и газохимичен. Оценка на газопреработвателно предприятие с капацитет 40 милиарда кубически метра газ е 4,3 милиарда долара, на газохимическо предприятие с капацитет 2,1 милиона тона полиетилен е 9,8 милиарда долара.

Путин даде зелена светлина на петролен проект за €156 милиарда

Путин даде зелена светлина на петролен проект за €156 милиарда

Реализацията на "Восток Ойл" ще увеличи ръста на БВП на Русия с 2%

Тези суми са изчислени като се използва пример за подобен комплекс с по-малък капацитет, който SOCAR и германската Linde AG планират да построят близо до Баку, пише вестникът. Отделно в материалите на РФПИ се подчертава, че "опитът на SOCAR и Linde потвърждава наличието на ефективно инженерно и технологично решение за преработка на газ със съдържание на етан под 5%".

Предполага се, че по-голямата част от инвестициите - 9,9 милиарда долара (70%), ще бъдат привлечени под формата на дългово финансиране, а инвеститорите ще покрият останалите разходи със собствени средства. "Моментът на вземане на инвестиционно решение все още не е близо, но проектът е разработен подробно и шансовете за неговото изпълнение са големи", заяви федерален служител пред деловото издание.

Русия чака $230 милиарда инвестиции в добивни проекти в Арктика

Русия чака $230 милиарда инвестиции в добивни проекти в Арктика

Кабинетът прие данъчни облекчения за новите вложения

Представителят на РФПИ казва за "Ведомсти", че фондът счита направлението на нефтената и газовата химия за изключително обещаващо за инвестиции и обмисля няколко проекта в тази област. Той обаче не коментира конкретни проекти и автентичността на материалите. От Газпром отказват коментар, а от SABIC и SOCAR не са отговорили на въпросите на изданието.

Клъстърът "Бованенковски" включва три находища - "Бованенковское", "Харасавейское" и "Крузенштернское", допълва 1prime.ru. Те са основа за развитието на голям център за производство на газ на полуостров Ямал. Според федерален служител строителството в Арктика не би трябвало да е проблем: "Газпром има добре развита инфраструктура в тези полета, има готова железопътна линия, която върви точно до "Бованенковски". След приключване на строителството може да се използва заедно със Северния морски път за износ готови продукти. "

Топлата зима и LNG удариха лошо руските газови компании

Топлата зима и LNG удариха лошо руските газови компании

Експортът на "Газпром"за Европа може да стане губеща дейност през лятото