Считаният за един от най-добрите инвеститори на нашето време Уорън Бъфет оправда репутацията си и през сложната 2022 г. Акциите на неговия холдинг Berkshire Hathaway отчитат ръст от около 5,5% на годишна база на фона на 15-процентов спад на S&P 500, съобщава CNN Business.

Как го направи?

Голяма роля за крайния резултат на Бъфет са акциите, които Berkshire притежава в големи компании от нефтения сектор. Става дума за Chevron (най-добро представяне в Dow Jones тази година и 50% ръст) и Occidental Petroleum (двоен ръст на цената).

Да "заложим" ли на Бъфет - да се следва ли (буквално) инвестиционния гуру

Да "заложим" ли на Бъфет - да се следва ли (буквално) инвестиционния гуру

Акции на кои компании са в Топ 10 на инвестиционния портфейл на Бъфет

Освен това големите дялове в Coca-Cola и Kraft Heinz се оказаха добра инвестиция с по 10% ръст за всяка от двете компании.

Стабилно е представянето и на бизнесите, които са изцяло собственост на холдинга. Berkshire има корени в текстилната индустрия, но след влизането на Бъфет през 60-те години се превръща в конгломерат със силно присъствие в множество сектори. Така холдингът притежава, например, производителя на популярните и у нас батерии Duracell.

Berkshire Hathaway на Уорън Бъфет купува дял от $4 милиарда в TSMC

Уорън Бъфет купува дял от $4 милиарда в тайвански гигант за чипове

Акциите на тайванската компания скочиха с над 8%

През първите 9 месеца на годината Berkshire отчете нетна загуба заради спада в цените на притежаваните акции на Apple, Bank of America и други от финансовия сектор, но оперативната печалба беше с 20% ръст до 24,1 млрд. долара за същия период.

Какво следва?

2023 г. е малко вероятно да бъде по-лека година - с евентуални спадове в цените на петрола и пикове на инфлацията. Това може да удари част от собствените бизнеси на Bershire, както и инвестициите в банковия сектор, предупреждава в материала си CNN Business.

Не по-малък източник на притеснение е кой ще води холдинга по пътя към успеха. През август Бъфет ще стане на 93 г., а най-близкият му човек в компанията Чарли Мънджър на Нова година ще празнува 99-и рожден ден. Няма как да се очаква, че и двамата ще са вечно начело.

Бъфет дарява акции на Berkshire на стойност $758 милиона

Бъфет дарява акции на Berkshire на стойност $758 милиона

92-годишният Уорън Бъфет е шестият най-богат човек в света

Затова и вече е в ход план по "наследяване" на позициите в Berkshire. На мястото на Бъфет ще застане Грег Абел, а Тед Вешлър и Тод Комбс ще управляват портфолиото на холдинга.