Двата международни консорциума Gemcorp Capital Management Ltd. и IP3 Corporation подписаха Меморандум за сътрудничество с България за инвестиции в ключови проекти за производство на чиста енергия, алтернативни и стратегически доставки на газ, сигурност на енергоснабдяването, чиста енергия и развитие на ядрената енергетика.

Предвидените инвестиции са за $1 милиард, а меморандумът беше подписан в присъствието на министър-председателя Кирил Петков.

Гръцко издание: Кирил Петков предлага на Гърция сътрудничество в ядрената енергетиката

Гръцко издание: Кирил Петков предлага на Гърция сътрудничество в ядрената енергетиката

София сега разглежда възможните инвеститори

Осигуряването на алтернативни, стабилни и достъпни газови доставки за страната, повишаването на регионалната енергийна сигурност и защита на критичната енергийна инфраструктура са част от предвидените проекти в страната.

Ще се наблегне и на развитието на проекти за използване на нисковъглеродни технологии за подкрепа на прехода към зелена енергия, проучванията за изграждане на хибриден индустриален комплекс на територията на "Марица Изток", както и развитието на устойчиви планове за използване и управление на ядреното гориво.

"Това е голяма стъпка за България, защото очакваните инвестиции са около $1 милиард. Тези средства ще бъдат вложени в зелена енергия и в различни енергийни проекти", заяви пред медиите премиерът Кирил Петков.

Представителите на Gemcorp Capital Management Ltd. и IP3 Corporation изразиха убеждението си, че българското правителство върви в правилната посока в борбата срещу корупцията и създаването на благоприятен инвестиционен климат.

Путин нареди доставките на газ за "неприятелски" страни да се плащат само в рубли

Путин нареди доставките на газ за "неприятелски" страни да се плащат само в рубли

България е в списъка с "неприятелски" страни, обявен наскоро от Русия