Повече от 235 млн. долара инвестиции привлякоха създадени в България или създадени от българи зад граница технологични компании само в рамките на 2023 г., изчисляват от портала DEV.BG. Макар все още да не са достигнати нивата от преди две години, това е показателно за сериозен интерес към проектите, свързани по един или друг начин с нашата страна.

Като "безспорни лидери" по привлечено финансиране DEV.BG посочват LucidLink ($75 млн.), Dronamics ($40 млн.), Plan A ($27 млн.), Iris.ai ($18.4 млн.), AMPECO ($13 млн.) и Endurosat ($10 млн.).

Най-голям е делът на инвестициите в Cloud компании, като те са привлекли 79 млн. долара. Сред тях се отличава стартъпът LucidLink.

Неговото решение за достъп до данни и колаборация в реално време се използва от компании като Adobe, Paramount Pictures, Spotify и Whirlpool.

В т.нар Deep Tech (сделките са за общо над 55 млн. долара) са две от най-успешните в привличането на финансиране български компании - Dronamics и EnduroSat.

Българската Dronamics ще си партнира с една от най-големите логистични компании в света

Българската Dronamics ще си партнира с една от най-големите логистични компании в света

Целта е дроновете да полетят над ОАЕ, ЮАР и Австралия

Създателите на товарни дронове и мрежа от летища за тях ще използват привлеченото финансиране за старт на дейността си в ОАЕ, като освен това получиха и 2,5 млн. евро по програмата за ускоряване на иновациите в ЕС. През тази година ще започнат и търговските операции на компанията в Гърция.

EnduroSat предлага решения в сферата на нано сателитните технологии и услуги, като основната ѝ развойна дейност е в България, но има офиси и в Люксембург, Тулуза, Неапол, Делауер и Берлин. С набраните средства тя ще разшири екипа си.

EnduroSat набра $10 милиона капитал, за да разшири своя дял в глобалния космически пазар

Български лидер в космическите технологии привлече $10 милиона капитал

През последните 6 години бизнесът им расте с над 200% годишно

В класацията присъства и първият Deep Tech стартъп на института INSAIT - MLC. Компанията, създадена от Камен Брестнички и Ливай Фъсел, има продукт, който персонализира игрите чрез генеративен AI. Той привлече $2,2 млн. инвестиции.

Green Tech със своите 29,3 млн. долара продължава да е важен за инвеститорите. По-голямата част от средствата са отишли в германската компания Plan А, основана от Любомила Йорданова. Стартъпът е специализиран в сферата на въглеродното счетоводство.

Plan A привлече $27 милиона финансиране

$27 млн. финансиране привлече компания за ESG решения с български корен

Германският стартъп помага на бизнеса със софтуерни решения за управление на "зеления" преход

Българско-норвежкият AI стартъп Iris.ai привлече $18,4 млн. инвестиции. Технологията на компанията ускорява достъпа до информация и картографира и обобщава данни от различни научни документи.

13 млн. долара привлече в началото на миналата година компанията за управление на зарядни станции AMPECO. Тя предлага white-label решения на повече от 45 пазара и работи по експанзията си в САЩ.

Българската AMPECO привлече инвестиция от $13 милиона от BMW и други фондове

BMW инвестира милиони в нова българска компания

Ampeco разработва софтуер за управление на зарядни станции за електромобили

4,6 млн. долара за инвестиция в блокчейн решение за проследяване на скъпоценни камъни и международна експанзия привлече българо-британската компания за диаманти Taylor & Hart.

През Българската фондова борса "Бианор Холдинг" набра 4,5 млн. долара, като увеличението на капитала подпомогна разрастването на групата от софтуерни компании с клиенти в сферата на отбраната, телекомуникациите, медиите и т.н.

Софтуерният "Бианор Холдинг" със 150% ръст на приходите

Първата софтуерна компания на БФБ със 150% ръст на приходите

Те са вече 3,5 млн. лева

Evrotrust, които предлагат решение за дистанционна проверка на самоличността и електронен подпис, набра финансиране за разширяване на екипа си и за навлизане на нови пазари в размер на $2,7 млн. от Българската банка за развитие чрез Фонда за капиталови инвестиции.

Компанията за разпознаване и анотиране на визуално съдържание Imagga получи $2,3 млн. финансиране през Плана за възстановяване и устойчивост, като с парите ще бъде създадена AI платформа за модериране на неподходящо съдържание в интернет.