Научноизследователски център, свързан с автомобилната индустрия, ще отвори 4000 нови работни места в София. Той ще е разположен в София Тех Парк, а осъществяването му ще започне съвсем скоро.

Това съобщи пред SeeNews изпълнителният директор на автомобилния клъстер в България Любомир Станиславов.

"Проектът е в много напреднал стадий и имаме само някои административни стъпки, които трябва да предприемем, преди да започне действителното му изпълнение", каза Станиславов пред SeeNews в кулоарите на технологичен форум.

Sensata Technologies избра България за най-голямата си лаборатория в света

Лидер в производството на сензори за коли избра България за най-голямата си лаборатория

В нея вече са наети да работят 100 души

Центърът, където заедно ще се съберат инженери, работещи в автомобилната електроника и автономните автомобили, привлече интереса на редица ключови играчи от международния сектор, каза ръководителят.

Съоръжението за изследователска и развойна дейност ще се простира на площ от над 50 000 кв. м и освен лабораториите, ще разполага и с обучителен център.

"България има някои високотехнологични компании, работещи в автомобилната индустрия, включително компании, разработващи решения за автономни автомобили например, но те все още са малко.

България и Чехия - любимци на автомобилната индустрия

България и Чехия - любимци на автомобилната индустрия

Двете държави са най-привлекателни в региона за доставчиците на компоненти

Реалното развитие в този сектор ще се случи през следващите 3 години. Очакваме да бъдат създадени няколко големи центъра за научноизследователска и развойна дейност с няколко хиляди инженери", заяви Станиславов, добавяйки, че това ще превърне страната ни в регионален лидер в тази област.

Автомобилният сектор допринася за около 5% от брутния вътрешен продукт на България. Той генерира годишен оборот от 3,5 млрд. евро, като електронните компоненти формират половината от него, по данни на автомобилния клъстер.

Индустрията е една от най-динамичните в България, като в нея работят повече от 130 компании и около 40 000 души.