Обединените арабски емирства ще създадат фонд от 10 милиарда долара за инвестиции в Турция, съобщават местните медии. Това стана ясно по време на вчерашно посещение на престолонаследника на ОАЕ шейх Мохамед бин Зайед Ал-Нахаян в страната.

Фондът ще се съсредоточи върху "стратегически инвестиции", специално в секторите на информационните технологии, енергетиката, здравеопазването и хранителната промишленост.

ОАЕ ще инвестират $14 милиарда в ключовите сектори на Великобритания

ОАЕ ще инвестират $14 милиарда в ключовите сектори на Великобритания

Ще бъдат подкрепени енергийният преход, инфраструктурата, технологиите и науката

Шейх Мохамед бин Зайед Ал-Нахаян, който де факто управлява ОАЕ, бе посрещнат с почести в Анкара от турския президент Реджеп Тайип Ердоган.

"Очаква се визитата да отвори нова страница в отношенията между доскорошните съпернички в региона", отбелязва AFP.

Това е първо посещение в Турция на отговорен представител на Обединените арабски емирства от такъв ранг от 2012-а година насам. То се осъществяви само ден след пореден нов рекорден спад на турската лира.

Ще изплува ли нагоре турската лира, след като достигна дъното

Ще изплува ли нагоре турската лира, след като достигна дъното

Президентът на Турция Реджеп Ердоган защити ниските лихви

Срещата между двамата ръководни представители би трябвало да даде възможност за възстановяване на отношенията между двете страни, които са важни фактори в района. Те имаха разногласия по-специално във връзка с конфликта в Либия и проучванията за газ в Източното Средиземноморие.