Европа е инсталирала 2,6 GW нови мощности за вятърна енергия, разположени в морето през 2018 година.

15 нови офшорни вятърни централи станаха част от мрежата, което е увеличение на този вид енергиен капацитет с 18 на сто, показват данните, публикувани от WindEurope.

Обединеното кралство и Германия дават 85% от новите мощности: 1,3 GW и 969 MW съответно. В момента Европа разполага с 105 офшорни вятърни парка в 11 държави с общ капацитет от 18,5 GW. Това е около 10% от общия инсталиран капацитет за вятърна енергия в Европа - останалото е на сушата.

Размерът и мащабът на енергията от офшорния вятър продължават да нарастват. Средният размер на новите турбини, инсталирани миналата година, е 6.8 MW, повишение с 15% спрямо година по-рано.

Великобритания инсталира най-големите офшорни турбини в света - 8,8 MW - и отвори най-големия офшорен вятърен парк в света - Walney 3,657 MW. Белгия и Германия също откриха най-големите си вятърни паркове досега. Понастоящем в Европа се строят още шест офшорни вятърни централи, включително първата в света офшорна вятърна централа с мощност над 1 GW - Hornsea 1 в Обединеното кралство.

Още 12 нови проекта за офшорни вятърни електроцентрали са стигнали до окончателно инвестиционно решение през миналата година. Те представляват още 4,2 GW капацитет и 10,3 млрд. евро инвестиции.

Главният изпълнителен директор на WindEurope Жил Диксън споделя: "В момента офшорният вятър дава 2% от цялата електроенергия, консумирана в Европа.

Технологиите продължават да се развива. Турбините продължават да се увеличават, а разходите продължават да падат. Сега вече не е по-скъпо да се изгради офшорна вятърна централа, отколкото да се строят заводи за въглища или газ. И това е много по-евтино от новата ядрена енергетика.

Все повече правителства признават предимствата на офшорния вятър. Полша е най-новата, която прегръща идеята с амбициозен план за изграждане на 10 GW до 2040 година. Но някои страни не постигат добри резултати и рискуват да пропуснат тези възможности. Швеция не изгражда офшорни вятърни паркове въпреки големия си потенциал. Германия има само скромна цел за 2030 година. А Франция е на кота минус, като все още няма офшорни вятърни паркове, нито е ясно кога ще има. "