Технологичният гигант Oracle ще се включи в състезанието срещу Microsoft за придобиване на дейностите на TikTok в САЩ, Канада, Австралия и Нова Зеландия, предаде CNBC, позовавайки се на свои източници.

Според тях, компанията на Лари Елисън вече е в преговори с рисковите капиталисти, които имат дял в платформата за видеосъдържание, като по-рано стана ясно, че сред тях са General Atlantic и Sequoia Capital. Все пак и TikTok, и Oracle са отказали коментар по темата.

Според източника на CNBC през последните дни усилията на технологичната компания да се включи в надпреварата са се увеличили, благодарение на което сега Oracle и Microsoft са значително пред конкуренцията. И двете компании имат връзки с щатското правителство - Microsoft си партнира с властите за закупуването на TikTok, а Елисън подкрепи президента Доналд Тръмп и започна кампания за набиране на средства за предизборните му дейности.

Google изгуби битката за Android и може да дължи милиарди на Oracle

Google изгуби дело за милиарди, заплашен ли е Android?

Съдебно решение може да промени начина, по който се разработва софтуер

Ако Oracle придобие TikTok, това ще е първата ѝ социална мрежа и първата ѝ платформа за видеосъдържание. Тя обаче може да се окаже много значима за нея, тъй като ще гарантира поток от потребителска информация към маркетинговия отдел на гиганта, чийто бизнес получи тежък удар от Amazon Web Services, които станаха лидери в облачната сфера. През последното тримесечие приходите на Oracle спаднаха с 6% до 10,4 млрд. долара.