Съсобственикът на един от лидерите в химическата индустрия у нас - белгийската група Solvay, планира да инвестира 185 милиона евро в бизнеса си в България и в САЩ през следващите 3 години. Това се казва в официално съобщение на акционера в "Солвей Соди" в Девня. 

"Solvay ще увеличи производството на калцирана сода с 600 килотона в Грийн Ривър в Уайоминг, САЩ, за да отговори на глобалното търсене", се казва в него и се допълва:

"Solvey също така ще разшири капацитета си за добив на сода бикарбонат с 200 килотона в завода си в Девня в България на фона на растежа на търсенето в световен мащаб.".

Увеличаването на капацитета на производството в Девня е част от джойнт венчъра на белгийската Solvay с турското дружество Sisecam. В завода у нас ще бъде отворена нова производствена линия, която ще влезе в експлоатация до края на 2020 година.

От друга страна вложението в Щатите ще позволи на белгийската група да се възползва от очакваното по-голямо търсене на калцирана сода през следващите години. Според прогнозите търсенето на суровината ще нарасне с 4 милиона тона до 2023 година, а до 2030 година - с 10 милиона тона. Принос за този ръст ще имат основно пазарите в Югоизточна Азия, Близкия Изток, Африка и Бразилия.

"Солвей Соди" е разпределила 840 милиона лева дивиденти за 8 години

Българската компания, която разпредели 840 милиона лева дивиденти за 8 години

За 2018 година разпределената печалба е близо 167 милиона лева

"Калцираната и сода бикарбонат генерират добри приходи и са устойчив бизнес за Solvay. На фона на прогнозите за растящото търсене тези инвестиции ще гарантират устойчиви приходи и силна възвръщаемост", посочва президентът на дивизията на белгийската група, свързан с добива на суровината, Кристоф Клементе.

Производителят "Солвей Соди" е едно от най-големите по приходи дружества в Североизточния регион у нас. То е приватизирано през 1997 година, като основни акционери в компанията са белгийската химическа група Solay и турската Sisecam.

Фирмата е сред най-големите индустриални предприятия в страната и държи най-големия завод в Европа за производство на синтетична калцирана сода с капацитет от 1,5 милиона тона годишно.

Белгийската група Solvey е базирана в Брюксел, като тя оперира в 61 държави и за нея работят 24 500 служители. За 2018 година тя отчита нетни продажби в размер на 10,3 милиарда евро.