Група инвеститори начело с SoftBank Group и Toyota Motor водят преговори за инвестиция в размер на 1 милиард долара или повече в поделението Uber Technologies, което се занимава с разработката на безпилотни автомобили. Това съобщава Ройтерс, позовавайки се на свои осведомени източници.

През миналата японският концерн Toyota вече вложи в развитието на самоуправляващите се автомобили на Uber 500 милиона долара.

Тези инвестиции поддържат разработващата компания, чиято дейност засега носи само загуби, оценявани на стотици милиони долари. Но според източниците на агенцията, наливаните нови средства увеличават стойността на предприятието до 5 - 10 милиарда долара.

Uber изпрати 2018 година с $1,8 милиарда загуба

Uber изпрати 2018 година с $1,8 милиарда загуба

По-притеснителното обаче е, че ръстът на приходите се забавя

Финансовата операцията повишава цената на Uber преди излизането на компанията на фондовия пазар, като се очаква нейната стойност да надмине 100 милиарда долара. Първоначално компания за таксиметрови услуги, сега Uber Technologies, се готви за първоначално предлагане на акции на борсата (IPO). През декември миналата година компанията подаде за тази цел заявка за листване на ценни книжа.

Uber получи оценка от $120 милиарда по пътя си към борсата

Uber получи оценка от $120 милиарда по пътя си към борсата

Подобна пазарна капитализация надминава общата на Fiat, Ford и GM

Както писа вестник The Wall Street Journal, очаква се след провеждането на IPO компанията да бъде оценена на 120 милиарда долара. А привличането на допълнителни капитали, има потенциал да повиши инвеститорския интерес към акциите на компанията.

SoftBank инвестира в Uber $10 милиарда

SoftBank инвестира в Uber $10 милиарда

Японците ще изкупуват акции от сегашните вложители