В началото на втората половина на 2022 година е възможно да усещате, че фондовият пазар ще повтори представянето си от първата половина поради същия набор от фактори, които все още са в сила. Така че ако инвеститорите имат пари за харчене, биха ли ги инвестирали по същия начин сега, както през януари?

Това зависи от толерантността на човека към риска и очакваната риск-възвръщаемост, която се усеща много по-различно на мечи пазар на фона на инфлация при 40-годишен връх и постоянни притеснения от предстояща рецесия. "По време на бичи пазар инвеститорите казват, че им е удобно да поддържат курса, ако пазарът тръгне надолу", казва Шейн Сидерис, управляващ партньор в Synchronous Wealth Advisors в Санта Барбара, Калифорния.

"Но когато пазарът е в низходяща спирала? Тогава на практика ситуацията е много по-различна", допълва той.

В момента Сидерис се занимава с огромната разлика между пазарните рискове, които някои от клиентите му са казали на хартия, че могат да издържат, и това, с което всъщност са готови да живеят в действителност. "Най-важното нещо е да разберат защо искате да продавате, защо искате да отидете в кеш", каза той.

"Изследванията показват, че хората, ангажирани с абстрактно мислене, са по-склонни да поемат рискове в сравнение с тези с конкретно мислене", заяви когнитивният учен Сиан Бейлок, автор на редица трудове.

"Абстрактното мислене също така ни прави по-склонни да се съсредоточим върху потенциалните позитиви на дадено действие, като по този начин често сме неподготвени да се справим с реалността на загубата", твърди Бейлок, който е и президент на Barnard College. "Все още виждаме нетни покупки. Ще призная, че не виждам клиентите ни да са толкова агресивни." каза Стив Сосник, главен стратег в Interactive Brokers.

Разбира се, някои толерантни към риска инвеститори виждат възможности за закупуване. Например, много инвеститори на дребно не се уморяват да купуват любимите си акции, поне не още, според анализатори от Vanda Research. И все пак, добави той, "има редица различни начини, по които инвеститорите намаляват риска. Крипто е най-очевидният."

Биткойн падна с повече от 70% от рекордния си връх през ноември. В четвъртък Dow Jones Industrial Average и Nasdaq Composite намериха по-здрава основа, след като завършиха на положителна територия в сряда на фона на юнските минути на Федералния резерв, в който длъжностни лица сигнализираха, че са готови да продължат с още по-строги мерки.

Миналият месец централната банка повиши основния лихвен процент със 75 базисни пункта в опит да укроти инфлацията, което бе най-голямото еднократно увеличение на референтния процент от 1994 г. насам. Разбира се, инвеститорите не могат да контролират следващия ход на Фед, но могат да контролират какво правят след това. Никой не може да гарантира пазарни резултати или възвръщаемост на инвестициите, но ето как да подходите и да оцените рисковете:

1. Знайте разликата между капацитет за риск и толерантност към риск

Ако пазарите не дават достатъчно уроци по отношение на риска, въпросниците - като този от Vanguard или този от Университета на Мисури - могат да дадат на хората представа за това как апетитът им към риск се противопоставя на другите приоритети. Но има разлика между инвестиционната загуба, която портфолиото на дадено лице може да издържи, и това, което мозъкът му може да понесе.

В идеалния случай "капацитетът за риск" на дадено лице съответства на неговата "толерантност към риск", каза Сидерис. (Толерантността към риск е свързана с това колко рискове инвеститорите са готови да приемат. Капацитетът на риск е колко инвеститорите могат да приемат, като се имат предвид техните финанси, възраст и графици за инвестиране.) Въпреки това двете рядко се изравняват, добави той.

"Освен ако не харчите активно спестяванията си (т.е. пенсиониране) или сте на път да изразходвате спестяванията си (т.е. близо до пенсиониране), вашият рисков капацитет вероятно не се е променил. Рисковият капацитет на повечето хора не се променя много в резултат на нестабилността на пазара. Но тяхната толерантност към риска може да се промени значително. Това е човешката природа", каза експертът.

Толерантността към риска е свързана с това колко риск са готови да приемат инвеститорите. Капацитетът на риск е колко инвеститорите могат да приемат. Има и разделение между половете, каза Бейлок.

"Докато мъжете са по-склонни да бъдат прекалено уверени в своите финансови познания и да поемат повече финансов риск, жените са по-малко склонни да рискуват и се съмняват в собствените си финансови познания", каза тя.

Момичетата могат да започнат да се тревожат за математиката в ранна възраст, установи изследването на Бейлок, и това може да се превърне в притеснения относно управлението на парите и инвестициите по-късно в живота. "Тъй като несигурността изостря безпокойството, периодите на финансова несигурност е по-вероятно да накарат инвеститорите, особено жените, да се чувстват по-тревожни за финансовото си бъдеще", каза тя.

2. Впрегнете здравословните си емоции

Финансовите съветници постоянно казват на клиентите да избягват инвестиционни решения, водени от емоции, заглавия на деня и краткосрочна информация. Това е разумен съвет, но експертите казаха, че хората все още могат да впрегнат емоциите си за доброто на портфолиото си и мисленето си за пари.

Един от начините е да намерите своята "норма за сън през нощта", каза Лорън Гадковски Линдзи, сертифициран финансов експерт в Beacon Financial Planning, базиран в Хюстън, Тексас. Това е сумата пари, която човек чувства, че винаги се нуждае за бърз достъп в случай на спешност.

С тази сума, прибрана настрана, Линдзи заяви, че човек може да изгради останалата част от портфолиото си. Написването и изговарянето на притесненията може да помогне, каза Линдзи.

"Мисля, че е важно да се върнете назад, за да кажете основно за какво се притеснявате на този пазар." Финансистите съветват клиентите си да избягват инвестиционни решения, водени от емоции, заглавия на деня и краткосрочна информация.

"Всеки инвеститор трябва да прави периодична проверка, когато пазарите се понижават", каза Сосник. "Ако просто сте стресирани от спад от 1%, 2% всеки ден, ако това е изключително разстройващо, тогава сте поели твърде голям риск." Има различни начини за премахване на този риск, каза той. Може да се премине към акции с по-малка волатилност, измерена чрез тяхната "бета".

(Финансовият пазар има бета стойност "1" — всяка акция с бета над тази стойност има по-голяма волатилност от фондовия пазар, което означава, че ще се покачи повече от пазара, когато последният се покачи, и обратното за число под "1".)

Намаляването на риска може да се направи с повече излагане на облигации или държане на повече пари в брой, каза Сосник. Тъй като пазарът се възстановяваше след рязък спад в първите дни на пандемията, нямаше "дни за инстинктивна проверка" през по-голямата част от 2020 г. до есента на 2021 г. "Оттогава, честно казано, имахме много", каза Сосник.

3. Защитете портфолиото си от рецесия, ако сте склонни към риск

Има различни мнения относно сигурността и силата на предстояща рецесия, но някои инвеститори може все още да не са видели най-лошото на пазара, според редица финансови експерти. Ще има акции, продавани на "изгодни цени" за инвеститори, склонни към риск, каза Сосник. (Основателят на Oaktree Capital, Хауърд Маркс, се чувства по същия начин.)

Но има начини да останете предпазливи, каза Сосник. "Това, което видяхме като цяло, е подновен фокус върху устойчивите печалби и устойчивите парични потоци", каза той. Има различни начини за измерване на силните и слабите страни на компанията, но си струва да следите данните около паричния поток, каза Сосник.

В несигурни времена вижте колко пари в брой има една компания. От друга страна, Линдзи коментира, че инвеститорите могат да намалят излагането си на риск, като се насочат към взаимни фондове за запазване на капитала или на консервативни балансови фондове. "Само не си мислете, че това е пълна защита от загуба", отбелязва Линдзи. Защото облигациите, независимо дали в тези видове фондове или другаде, също понасят удари.

"А в момента няма къде да избягаш, няма къде да се скриеш", допълва Лорън Линдзи.