Правителството на Великобритания обяви пакет на стойност 1,25 млрд. паунда, които ще бъдат използвани за подпомагане на стартъпите в страната, предаде BBC. Страната ще добави към вече реализирани вложения още до 250 млн. паунда и ще и увеличи ресурсите на схема за гарнатиране на кредитите и грантовете с 550 млн. паунда.

"Този нов, водещ в глобално отношение фонд, означава, че те ще имат достъп до капитала, от който се нуждаят в тези трудни времена", каза канцлерът на хазната Риши Сунак. "Това ще гарантира, че динамичните и бързо растящи фирми от всички сектори ще могат да продължат да създават нови идеи и да разпространяват просперитет."

Така, въпреки че стартъпите са най-рисковата категория инвестиции на глобално равнище, защото гигантски процент от тях фалират дори и в нормални условия, Сунак е готов да заложи парите на данъкоплатците, за да ги поддържа живи.

САЩ налива още почти $500 милиарда за защита на доходите

САЩ налива още почти $500 милиарда за защита на доходите

Според Goldman Sachs тази сума няма да е достатъчна

Все пак не всички стартиращи компании ще се облагодетелстват от помощта на правителството. Изискването е те да са набрали инвестиции на стойност поне 250 хил. паунда през последните пет години. Освен това, размерът на средствата, отпуснати от властите за една компания, трябва да бъде отпуснат и от частни инвеститори.

Ако кредитите на правителството не бъдат върнати, то ще придобие част от собствеността върху компанията. Това обаче създава гигантски морален риск, защото "предприемачите" могат просто да вземат парите сега и да фалират след няколко месеца, през които на практика собствениците на компанията са монетизирали идеята си. Все пак, много от тях ще банкрутират с или без пандемия от коронавирус.

До момента британското правителство обяви пакет от мерки за 330 млрд. паунда, от които до края на миналата седмица са отпуснати държавно обезпечени кредити за бизнеса на стойност 1 млрд. паунда. Властите гарантираха до 80% от размера на заемите, които се отпускат от търговските банки, но той беше увеличен до 100% в последствие.