Volkswagen Group ще вземе решение за новия си завод в Източна Европа до края на октомври, заяви пред Automotive News директор производство на Skoda Михаел Олжеклаус. Търсенето на локация за новото производство е сведено до две места в Турция и едно в Европейския съюз, казва той, като не посочва поименно България. Знае се обаче, че става въпрос именно за нашата страна.

По думите му, новият завод и развитието му ще бъде под ръководството на VW, но в него ще се произвеждат и модели на Skoda.

"Увеличихме капацитета през последните две години в съществуващите ни заводи, но вече няма накъде", казва още Олжеклаус. През април главният изпълнителен директор на Skoda Бернард Майер заяви, че недостигът на производствени мощности са стрували на компанията 100 000 продажби през 2018 г., а същото ще важи и за 2019 г.

През предходната година чешката компания е произвела 886 100 автомобили в двата си завода в страната.

Твърди се, че Турция е предпочитана дестинация за завода заради огромните отстъпки, които президентът Реджеп Тайп Ердоган е готов да направи. България обаче все още е в играта.

Едно от притесненията на VW са огромните данъци в Турция върху автомобилите с по-големи двигатели. Около 96 процента от продадените през 2018 г. автомобили са с двигатели с работен обем под 1,6 литра. Анкара търси начин да реши проблема, като в същото време не ощети останалите производители.

В новия завод най-вероятно ще бъдат произвеждани SUV моделите Skoda Karoq и Seat Ateca, но окончателно решение не е взето. Заводът ще има капацитет от 350 000 автомобила, с възможност за удвояване на техния брой, при нужда.

VW Group ще реши точно коли модели ще произвежда новия завод през ноември. Очаква се той да заработи от началото на 2023 г.

Турция е все по-сигурна, че Volkswagen ще избере нея за инвестицията от €1 милиард

Турция е все по-сигурна, че Volkswagen ще избере нея за инвестицията от €1 милиард

Представители на компанията са се срещнали с Реджеп Ердоган през тази седмица