Повредените от наводненията в Германия банкноти - обикновено замърсени с кал, тиня, отпадни води или с гориво за отопление - се изпращат за специална обработка: специалисти на Бундесбанк от Центъра за анализ на фалшиви или замърсени банкноти в Майнц ги почистват, изсушават и подлагат на проверка, преди собствениците им да получат нови банкноти.

При това са притискани от времето: "Обработването на банкнотите трябва да стане възможно най-бързо, преди да са започнали да се слепват и да станат твърди като бетон", казва проф. Йоханес Берман от управата на банката, отговарящ за паричните наличности на банката.

И все пак парите миришат

Необичайната работа не е за хора с чувствително обоняние: пристигащите повредени банкноти, увити във фолио на пачки, миришат ужасно, когато бъдат разопаковани. Експертите внимателно ги почистват, отстранявайки мръсотията от тях, след това ги подсушават и изглаждат. Други служители пък ги проверяват и преброяват. За притежателите им тази услуга е напълно безплатна. Сумите се регистрират и възстановяват на собствениците.

За това обаче трябва да са изпълнени две условия: от всяка повредена банкнота трябва да са останали поне 50 процента "плюс още мъничко", както обяснява Берман. Освен това банкнотите трябва да са истински, а не фалшиви. Фалшификатори, които се опитват да пробутат на банката фалшиви замърсени банкноти, нямат никакъв шанс, уверява представителят на Бундесбанк.

Как се изпращат парите?

Частните лица могат да предават повредените банкноти директно в Бундесбанк, в банката, на която са клиент, или да ги изпращат по пощата. Получените дотук в Майнц суми на обща стойност 51 милиона евро са от филиали на Бундесбанк в Кьолн (25 милиона), Дортмунд (12 милиона), Кобленц (10 милиона) и Заарбрюкен (4 милиона евро). За сравнение: в Центъра за анализ на фалшиви или повредени банкноти в Майнц за цяла година обикновено постъпват по около 40 милиона евро.