В края на 2022 г. Индия изпревари Китай по брой на населението. Това е най-бързо растящата нация на планетата, с повече от 1,42 милиарда души днес. Още по-изненадващо е, че в повечето региони на страната има спад на населението. Невероятният демографски растеж се осигурява само от 5 северни провинции на страната.

Що за регион е това и откъде такова плодородие и раждаемост?

Снимка 484037

Източник: iStock

Непозната Азия

В продължение на много векове жителите на Поднебесната империя са били признати за най-голямата нация в света. Днес този статус е безнадеждно загубен. Разликата в темповете на нарастване на населението беше видима още през 80-те години, пише dzen.ru.

След 1982 г. броят на китайските граждани се е увеличил с 400 милиона. През същото време населението на Индия се е увеличило със 700 милиона души. Всъщност ситуацията в Китай е толкова депресираща, че до 2050 г. страната не само ще спре да расте, но и ще започне естествено да губи 30 милиона души годишно!

С Поднебесната империя всичко е ясно. В страната се осъществи вторият демографски преход - жителите преминаха към модел на самовъзпроизвеждане, стоящ наравно със САЩ, Европа, Русия и други развити страни. Освен това дългогодишната политика на Китайската комунистическа партия "Едно семейство, едно дете" силно подкопава желанието на китайския народ да има големи семейства.

Прогноза: Индия ще изпревари САЩ и ще стане икономика №2 в света до 2075 г.

Прогноза: Индия ще изпревари САЩ и ще стане икономика №2 в света до 2075 г.

Освен нарастващото население се забелязва и напредъкът на страната в иновациите и технологиите

Въпреки че този преход все още не е завършен в Индия, същото се случва по същество и там. Коефициентът на раждаемост, необходим за поддържане на населението на същото ниво, трябва да бъде 2,1. Въпреки това в 31 региона от 36 този показател е по-нисък или равен на 2.

Какво да кажем обаче за някои други региони? Ако начертаете условна линия от град Кътак до Агра, минаваща от изток на запад и разделяща северната част на Индия от останалата част на страната, ще стане забележимо, че на север е най-високата гъстота на населението и най-голямата раждаемост.

Тук, на това сравнително малко парче земя, се намират половината граждани на Индия. Северната част на страната, "сърцето на хинди", подобрява и определя цялата демографска статистика на Индия. Благодарение на този регион Индия ще нарасне с още 200 милиона души през 2050 година.

Снимка 239017

Източник: GettyImages

Най-плодородната земя

Всичко е въпрос на география и нейното влияние върху климата на Индийския субконтинент. Северната част на региона е ограден от Хималайските планини, а на запад от планинската верига Хиндукуш. Това са най-високите и най-младите планински системи на планетата, възникнали само преди 20 милиона години.

Планините действат като стени: те блокират студените и сухи полярни ветрове, духащи от Сибир през Централна Азия. Топлите мусонни ветрове от вътрешността на Индийския океан също не могат да пресекат тези планини.

Влагата на мусоните, концентрирана в облаците, вали върху местните равнини. В резултат на това територията на север от Хималаите се превърнал в студена и суха пустиня. Районът на юг от планините се е превърнал в тропически рай.

Северна Индия е много по-топла и влажна от останалата част на страната. Тази разлика е особено забележима през зимните месеци. Това означава, че местните растения получават допълнително време за растеж и имат време да преминат през няколко цикъла на възпроизвеждане.

Снимка 406810

Източник: Wikipedia

Индо-Гангска равнина

Местните земеделски предприятия обаче не зависят от дъждовния сезон. Основата на местното селско благосъстояние са множество планински реки, носещи стопена вода от същата планинска система.

Благодарение на своите реки, този плодороден регион получи името си - Индо-Гангската равнина. Площта на местната обработваема земя е по-голяма от цялата територия на Франция.

Индия иска да бъде "новият Китай", но това няма да се случи лесно: 5 причини защо е така

Най-голямата демокрация в света иска да бъде "новият Китай", но това няма да се случи лесно: 5 причини защо е така

Икономиката иска чуждестранни инвестиции, но също така иска да разчита на себе си

Равнината има второто по големина количество прилежаща обработваема земя, на второ място след басейна на Мисисипи в Съединените щати. Предимството на Индия обаче е по-богатата на минерали разтопена планинска вода. Всичко заедно прави региона един от най-плодородните райони на планетата.

Бихар, Утар Прадеш, Джаркханд, Мегхалая, Манипур - това са 5-те северни провинции, които са разположени в Индо-Гангската равнина и са сред лидерите по възпроизводство на населението. Тяхната икономика се основава на селското стопанство. Има по-малко големи градове, а населението е почти равномерно разпределено по цялата територия.

Този регион е бил един от центровете на цивилизацията и като цяло най-развитият в Индустан. Тук се намира и столицата на страната Делхи. С нейно изключение обаче местните живеят бедно. Брутният вътрешен продукт на глава от населението тук е няколко пъти по-нисък от този на съседите.

Защо в Индия почти няма пенсии и как живеят хората без тях?

Защо в Индия почти няма пенсии и как живеят хората без тях?

Властите смятат, че големите семейства могат сами да изхранват възрастни членове

Регионът има огромен потенциал, защото в допълнение към отличното селско стопанство има милиони работници, готови да се трудят във фабрики или в сферата на услуги. Но дали и как индийците ще използват този потенциал за успешно развитие и по-добър живот на хората, само времето ще покаже.