По-рано през годината Индия изпревари Китай като най-населената страна в света. Голяма част от населението на страната е младо - средната възраст е 28 години - това е примамливо за компании, които искат да избягат от зависимостта от Китай - страната, която е фабриката на света вече 40 години.

Сред компаниите, желаещи да инвестират в Индия, са Tesla и SpaceX на милиардера Илон Мъск и технологичният гигант Apple. Дори легендарният инвеститор в развиващите се пазари Марк Мобиус, който е известен с оптимистичното си отношение към Китай, наскоро коментира, че Индия е "истинското бъдеще".

Правителството на индийския премиер Нарендра Моди също се стреми да стимулира икономиката на страната чрез инвестиции, пише Business Insider.

Но няма да е толкова лесно да се работи в най-голямата демокрация в света. Ето защо:

  1. Индия иска чуждестранни инвестиции, но също така иска да разчита на себе си

Една от характеристиките на Индия търговския протекционизъм, което затруднява правенето на бизнес в страната, въпреки че Моди обеща икономически реформи, включително облекчаване на политиките за преки чуждестранни инвестиции. Той дойде на власт през 2014 година..

Въпреки, че премиерът е отворен към чуждестранните инвестиции, неговото правителство иска Индия да разчита на себе си и всъщност започна такава кампания през май 2020 г. на фона на пандемията от COVID-19. Чуждестранните фирми, които правят бизнес в Индия, са изправени пред интересен и сложен пейзаж.

"Американските износители са подложени на натиск да започнат да произвеждат своите продукти на местно ниво, за да запазят достъп до пазара, особено ако подобни стоки вече не се произвеждат в Индия", според Администрацията за международна търговия на САЩ ITA.

  2. Данъците върху вноса в Индия са едни от най-високите сред големите икономики в света

Средната тарифа за внос на Индия достигна 18,3% през 2021 г., според данни на Световната банка - много повече в сравнение с тези в САЩ от 3,4%. За вносни автомобили тарифите за внос могат да достигнат до 70%, ако струват под 40 000 долара.

Изпълнителният директор на Tesla Илон Мъск иска индийското правителство да намали данъците върху вноса на електромобили, преди да се съгласи да да продава местния пазар.

В туит през юли 2021 г. Мъск написа, че вносните мита на Индия са "най-високите в света сред големите страни в света".

Десетилетното доминиране на долара в търговията може да приключи. Индия  има пръст в това

Десетилетното доминиране на долара в търговията може да приключи. Индия има пръст в това

Индийските клиенти и руските доставчици са решени да продължат да търгуват с руски петрол

  3. Индийската бюрокрация

Индия е известна и със своята бюрокрация. "Това не е място, на което просто може да се отвори магазин, без да се да има трудности". Това смята Ашутош Шарма, директор изследвания в изследователската компания Forrester, цитиран от Insider. От 2003 г. насам Световната банка провежда годишна класация на страните, в които се започва бизнес най-лесно. През 2019 г. - последната година, когато индексът беше съставен, Индия беше на 63-то място, а Китай, за сравнение, беше на 31-во място.

Има обаче известен напредък. Когато Моди встъпи в длъжност през 2014 г., Индия беше класирана на 142-ро място.

  4. Индийските щати имат по-голяма власт от тези в САЩ

Индия е най-голямата демокрация в света, така че вземането на решения може да бъде нещо много сложно и тромаво. "Властта и вземането на решения в Индия са децентрализирани, има редица разлики на щатско ниво в политическото ръководство, качеството на управление, регулациите, данъчното облагане и трудовите отношения", пише ITA.

Това значи само едно - бизнесите могат да се сблъскат с различни условия на работа в различните щати и територии, според ITA.

По-висок от Айфеловата кула: Индия строи единственият подобен железопътен мост в света

По-висок от Айфеловата кула: Индия строи единственият подобен железопътен мост в света

Той е с 30 метра по-висок от парижкия монумент

  5. Индийските магнати вече контролират части от икономиката на страната и няма да се предадат без битка

Много от индийските магнати вече са изградили бизнес империи с огромна потребителска база и няма голяма вероятност да се откажат от пазарните си дялове без битка.

И най-богатият човек в света Мъск, се изправя срещу силна конкуренция в лицето на милиардера Мукеш Амбани, който е председател и управляващ директор на конгломерата Reliance Industries