Цената на соята вече се изстреля до най-високата си стойност за последните седем години, както се случи и по време на Голямата рецесия, а очакванията са тя да продължи да расте. Сред причините за това са изстрелването на търсенето в Китай, придружено от свиване на предлагането, предаде Zero Hedge.

"Когато погледнете към търсенето, виждате, че то е на рекордни стойности", каза специалистът по пазара за земеделски култури към щатския университет на Айова Чад Харт. "Никога не сме виждали износ, какъвто се наблюдава днес."

Графика: Цена на соята (в долара за бушел)

Снимка 523001

Източник: macrotrends

Източник: macrotrends

Привлечени от нарастващите цени, земеделците в много страни започнаха да сеят повече соя. Този процес засега не е толкова бърз, съдейки по запасите на САЩ, които през февруари остават почти непроменени на месечна основа - 120 млн. бушела. Но прогнозите са, че все повече фермери ще се насочат към тази култура.

"Години наред цените бяха подтиснати и сега изведнъж преминаваме през голямо рали", каза председателят на Обединения борд за соята Дейвид Айвърсън. "Затова вече има по-голям интерес към соята."

Прогнозата на министерството на земеделието на САЩ беше, че тази година площта, засята със соя в страната, ще достигне 90 млн. акра, което е покачване от почти 7 млн. акра спрямо миналата година. С по-точни данни ще разполагаме към края на месеца, когато ведомството излезе с обновената си статистика.

През миналата година Китай внесе с 13% повече соя, сочат данни на местните митници. Това е рекорден темп и на покачване и на внос, като той достигна 100,33 млн. тона спрямо 88,51 млн. тона през 2019 г. За 12-те месеца на годината страната е внесла 25,89 млн. тона от САЩ, което е ръст от впечатляващите 52,8% на годишна основа, след като администрациите на двете държави се споразумяха за постигане на търговски цели.

Но тук може да има уловка за американските фермери. Въпросните 25,89 млн. тона са едва малко над половината от договорените стойности между Вашингтон и Пекин, като общата цел е вносът на соя от САЩ да възлиза на 40 млн. долара, с което да формира половината от целевият земеделски внос изобщо.

Тепърва обаче предстои да се види дали Китай ще спази уговорката.

Покачването на цената на соята ще се отрази и на страните от Европейския съюз. Изследване от университета в Упсала, публикувано в началото на годината, показа, че ако съюзът се лиши от вноса на културата, без същевременно да увеличи производството на нейни заместители, делът на месото в храната на живеещите в региона ще спадне драстично.

Според моделите, използвани в анализа, подобна действителност ще свие свинепроизводството с 43%, а значително ще бъдат засегнати и птицефермите, защото при тези животни именно соята е основният източник на протеини. В по-малка степен ще се почувства това при отглеждането на крави и говеда, тъй като там тя по-лесно може да се замени с алтернативни култури. Следователно спадът при млекопроизводството ще е по-нисък.